Buletin

AKTA BARU E-HAILING, PEMANDU WAJIB AMBIL LESEN PSV DAN PEMERIKSAAN PUSPAKOM

Ini mungkin berita yang dinanti-nantikan oleh kebanyakan pemandu e-hailing dan juga pengusaha teksi. Semalam, kerajaan sudah meletakkan garis yang lebih jelas dalam menyeragamkan polisi baru menerusi akta baru yang digubal.

Menteri pengangkutan Anthony Loke semalam telah memperincikan perlaksanaan undang-undang terbaru yang dilihat memberi keadilan kepada semua. Ia juga dilihat memberi garis panduan yang lebih teratur kepada mereka yang terlibat dalam industri ini. tersusun.

BACA: MYCAR, ALTERNATIF TERBAIK SELEPAS GRAB

Bagi melaksanakannya, kerajaan memberi tempoh moratorium selama satu tahun dari pelaksanaan prosedur hari ini, sebelum pelaksanaan sepenuhnya bermula tahun depan.

 1. Pemandu e-hailing mesti menghadiri kursus enam jam di institusi memandu untuk mendapatkan Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV)
 2. Pemandu perlu bebas rekod jenayah dan menjalani pemeriksaan perubatan.
 3. Kenderaan e-hailing perlu mempunyai penarafan ASEAN NCAP minimum tiga bintang.
 4. Kenderaan yang berusia lebih tiga tahun wajib menjalani pemeriksaan PUSPAKOM dengan bayaran RM55.
 5. Pemeriksaan kenderaan teksi kini diselaraskan setahun sekali – buat masa ini, teksi tertakluk kepada pemeriksaan wajib 2 kali setahun.
 6. Penumpang untuk memuatnaik identiti Kad Pengenalan atau Pasport Sah semasa mendaftar.
 7. Insurans wajib bagi kereta, pemandu, penumpang dan pihak ketiga.
 8. Syarikat E-hailing perlu menyediakan garis panduan pemandu dan mendaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan Suruhanjaya Koperasi Malaysia
 9. Fungsi kecemasan SOS / 999 dalam aplikasi e-hailing.
 10. Syarikat e-hailing hanya boleh memungut komisen maksimum sebanyak 20%, atau maksimum 10% untuk teksi yang menggunakan aplikasi e-hailing.
 11. Caj tambahan (waktu puncak misalnya) tidak boleh melebihi dua kaliganda tambang asal.

“Perkhidmatan E-hailing akan dikawal oleh kerajaan mulai 12 Julai melalui Akta Pengangkutan Awam Darat (Pindaan) 2017 dan Akta Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (Pindaan) 2017.

Syarikat e-hailing mesti mendaftarkan diri mereka dengan Tanah Awam Suruhanjaya Pengangkutan (SPAD) dan perlu membayar yuran, “kata Loke lagi.

Menteri pengangkutan baru itu turut berkata, Grab akan disiasat kerana kemungkinan monopoli, selepas membeli perniagaan Uber di rantau ini.

“Kerajaan kini mengkaji kemungkinan monopoli perkhidmatan e-hailing dan kami bekerjasama dengan Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC).

Kami tidak mahu sebarang perkhidmatan terlibat dalam monopoli. Dan jika kita mendapati ada bukti, kita akan mengambil tindakan terhadap mereka, “katanya, sambil menambah bahawa SPAD menerima aduan mengenai kenaikan tambang selepas penggabungan itu.

 

Google ads
Back to top button