Buletin

BYD YANG DULU BUKANLAH YANG SEKARANG – JADI PILIHAN PENGGUNA, ADA ‘ONG’

BYD China ialah pengeluar bateri yang cuba membina kereta dengan memulakan langkah awal melalui model baharunya pada tahun 2007 di Guangzhou Auto Show.

Eksekutif Amerika di pameran tersebut bagaimanapun ternganga melihat cat ungu tidak sekata dan pintunya yang tidak sesuai.

“Mereka adalah bahan ketawa industri,” kata penganalisis industri auto China, Michael Dunne.

“Tetapi, tiada siapa yang mentertawakan BYD sekarang.”

Untuk rekod, BYD berjaya memintas Tesla dalam penjualan kereta elektrik sepenuhnya di seluruh dunia hujung tahun lepas.

Selain itu, BYD juga sedang membina barisan pemasangan di Brazil, Hungary, Thailand dan Uzbekistan serta bersiap sedia untuk pengeluaran di Indonesia dan Mexico.

Ia sedang pesat mengembangkan eksport ke Eropah dan berada di puncak untuk memintas Volkswagen, termasuk Audi, sebagai peneraju pasaran di China.

Jualan BYD, lebih 80 peratus daripadanya adalah di China, telah meningkat kira-kira sejuta kereta dalam setiap dua tahun yang lalu.

Pembuat kereta terakhir yang mencapainya dalam masa satu tahun dalam pasaran Amerika ialah General Motors (GM) — dan kejayaan itu dicatat pada tahun 1946.

“Pertumbuhan BYD tidak seperti apa yang dilihat industri dalam beberapa dekad,” kata kurator pengangkutan di Muzium Henry Ford di Dearborn, Mich, Matt Anderson.

Tambahnya, BYD menunjukkan bagaimana pembuat kereta China boleh memanfaatkan penguasaan produk elektrik negara.

Dengan kejayaan China dan BYD telah datang lebih banyak penelitian.

Ketua eksekutif Tesla, Elon Musk, memberi amaran tentang kekuatan eksport kereta elektrik China dalam panggilan pendapatan syarikat pada bulan Januari.

“Terus-terang, saya fikir jika tiada halangan perdagangan ditubuhkan, mereka akan menghancurkan kebanyakan syarikat lain di dunia,” katanya.

Keuntungan pesat oleh BYD dan pembuat kereta China lain di Eropah telah mendorong penyiasatan Kesatuan Eropah terhadap subsidi kerajaan China.

Laporan tahunan BYD menunjukkan sejumlah AS$2.6 bilion (RM12.3 bilion) bantuan kerajaan dari 2008 hingga 2022, tidak termasuk bantuan lain, seperti memastikan syarikat teksi di China hanya membeli kereta elektrik BYD.

BYD enggan mengulas mengenai subsidi.

Dalam satu kenyataan, syarikat itu berkata, “BYD Explorer No. 1, menandakan peristiwa penting bagi BYD apabila ia menyumbang kepada pembangunan industri kenderaan tenaga baharu global.”

China telah membina kilang yang mencukupi untuk membuat dua kali ganda lebih banyak kereta daripada yang boleh dibeli oleh pasarannya, membawa kepada perang harga di China, terutamanya antara BYD dan Tesla.

Selepas menolak pemanduan autonomi setahun yang lalu, BYD mula bertindak pantas apabila syarikat elektronik, Huawei dan Xiaomi memperkenalkan kereta dengan kebolehan memandu autonomi.

Pada bulan Januari, BYD mengumumkan bahawa ia mempunyai 4,000 jurutera yang bekerja untuk membina pemanduan autonomi dan akan melabur AS$14 bilion (RM66.7 bilion) dalam teknologi itu.

Melihat situasi ini, ramai penganalisis menjangkakan BYD akan terus berkembang dan menewaskan jenama lain di pasaran global, terutamanya ia sanggup melabur dalam segala teknologi atau pembaharuan yang perlu ada dalam sesebuah kenderaan.

Google ads
Back to top button