Buletin

JUAL SEMULA KENDERAAN CURI JADI TREND BAHARU – IKLAN DI MEDIA SOSIAL, WHATSAPP

Menjual semula kenderaan curi kini menjadi trend baharu dan lebih teruk lagi, ia dilihat semakin berleluasa sejak kebelakangan ini.

Pada Julai lalu, Berita Harian melaporkan bahawa modus operandi sindiket itu adalah melarikan kenderaan sebelum menukar nombor casis pada enjin, kemudiannya menjual di satu aplikasi laman sesawang jualan.

Baru-baru ini, beberapa mangsa kecurian kereta, mendapati kenderaan mereka diiklankan untuk dijual di platform media sosial sebagai kereta jalan terus (JT), kereta piang atau logo kereta.

“Van saya dilarikan oleh seorang lelaki yang menyewanya di Kuala Lumpur. Kemudian saya dapati ia diiklankan untuk dijual di Facebook.

“Kawan saya menghampiri penjual tetapi dia kata ia sudah dijual.

“Berdasarkan maklumat yang saya kumpul, van saya digunakan oleh seorang penarik kenderaan di pantai timur,” kata seorang mangsa dikenali sebagai Nizam (bukan nama sebenar).

Seorang lagi mangsa, Haziq (bukan nama sebenar) mendakwa Ford Ranger miliknya, dicuri pada November 2021.

Tambahnya, kenderaan miliknya diiklankan dalam kumpulan WhatsApp yang dipercayai diuruskan oleh sindiket penarikan semula.

“Saya terdesak kerana terus menerima panggilan daripada bank untuk membayar pinjaman saya, jadi saya menghubungi seorang detektif pemulihan kereta.”

“Saya juga berkongsi tangkapan skrin kenderaan saya diiklankan di kumpulan kereta JT Singapura dan Malaysia.

“Mereka menjualnya dengan harga kurang RM30,000. Kenderaan saya dicuri di Shah Alam, tetapi ditemui di Johor Bahru,” katanya sambil menambah bahawa detektif itu menemui trak pikapnya beberapa jam selepas dihubungi.

Percubaan awal Haziq untuk membeli semula kenderaannya bagaimanapun tidak berjaya kerana telah ditempah oleh pelanggan lain. Lokasi kenderaan itu kini juga tidak diketahui.

Haziq terus dibebani dengan pinjaman dan saman yang tidak diketahui, berkata dia telah menggadaikan kenderaannya kepada sebuah syarikat kereta sewa sebelum dicuri oleh “pelanggan”.

Kenderaan terpakai itu dibelinya dengan harga kira-kira RM100,000 sebelum dicuri, dipercayai dijual pada harga RM30,000.

“Saya sangat tertekan. Saya mempunyai komitmen tidak terkira banyaknya dan baru-baru ini, saya menerima empat saman kerana memandu laju. Tetapi saya tidak memiliki kereta pun.

“Lelaki itu (pembeli awal) membeli kereta saya dengan harga RM30,000, jadi dia meminta wangnya kembali,” tambahnya sambil menjelaskan dia tidak mempunyai wang untuk membeli semula kenderaannya ketika itu. – NST

Google ads
Back to top button