Buletin

KEMALANGAN TRAGIS SEBUAH AITO M7 PLUS DI CHINA JADI PERHATIAN – ANTARA MITOS DAN KEBOLEHPERCAYAAN

Kemalangan kereta tragis di China yang meragut tiga nyawa telah mencetuskan kebimbangan mengenai potensi industri automotif domestik.

Kebimbangan ini berpunca daripada kemasukan syarikat gergasi teknologi yang bekerjasama dengan pengeluar kereta terkenal.

Kemalangan itu berlaku pada hari Jumaat, 26 April, apabila sebuah Aito M7 Plus melanggar belakang sebuah lori air yang bergerak perlahan di lebuh raya di Yungcheng, sebuah bandar di utara China.

SUV berkenaan dihasilkan oleh Aito, anak syarikat Kumpulan Seres, dengan bantuan teknologi dan pemasaran daripada gergasi telefon pintar Huawei, dan pembekal lebih tradisional, seperti Bosch.

Sejurus sebelum kemalangan itu, M7 Plus bergerak pada kelajuan 71 mph (115 km/j), dan selepas itu, kenderaan itu terbakar dalam api, mengakibatkan kematian tiga orang, termasuk dua kanak-kanak, lapor Caixin.

Malangnya, banyak butiran mengenai kemalangan itu masih tidak diketahui.

Ahli keluarga penumpang M7 Plus yang terbunuh dalam nahas itu bertanya mengapa sistem brek kecemasan automatik (AEB) tidak berfungsi dalam keadaan ini.

Huawei mendakwa bahawa kereta itu telah dipasang dengan sistem yang dibangunkan oleh Bosch dan SUV itu bergerak lebih pantas daripada direka untuk berfungsi.

Bagaimanapun, pembekal Jerman itu menafikan bahawa ia menyediakan sistem keselamatan dalam M7 Plus.

Ada juga mendakwa bahawa beg udara kenderaan itu gagal berfungsi dengan baik, dakwaan yang disangkal oleh jenama Aito.

Sementara itu, keluarga menegaskan bahawa pintu tidak boleh dibuka semasa kemalangan, sekaligus menghalang usaha untuk mengeluarkan penumpang dari kenderaan.

Disebabkan itu, seorang veteran industri auto yang tidak dinamakan memberitahu Caixin bahawa industri China memerlukan lebih ketelusan.

“Sekiranya tidak telus, ia boleh menjadi tidak jelas siapa yang perlu dicari untuk mendapatkan jawapan apabila kesilapan berlaku, dan perkara ini membenarkan pihak bersalah mengelak daripada bertanggungjawab,” katanya.  

Google ads
Back to top button