Buletin

MOTOSIKAL ELEKTRIK TERIMA SAMBUTAN BAIK DI INDONESIA – POTENSI EKSPORT DI PASARAN ASEAN

Kilang motosikal elektrik di Indonesia bukan sahaja memenuhi keperluan jualan domestik, malah negara-negara lain di Asia Tenggara.

Ketua Umum Persatuan Industri Motosikal Elektrik Indonesia (AISMOLI), Budi Setiyadi menjelaskan walaupun jualan motosikal elektrik belum sehebat kereta elektrik, banyak motosikal elektrik pemasangan tempatan telah muncul di Indonesia.

“Indonesia mempunyai potensi besar sebagai pusat motor elektrik dan ini dapat dibuktikan sejak tahun 2019 hingga kini kami memiliki 40 kilang motor elektrik di Indonesia,” kata Budi.

Kebanyakan motosikal elektrik yang dipasang secara tempatan bertujuan untuk menerima insentif daripada kerajaan, seperti dilakukan oleh Ebendly dan Greentech 7.

Mereka mendakwa 17,000 unit daripada dua motosikal elektrik itu telah dieksport ke Kemboja.

Tambahnya lagi, dua prinsipal iaitu Global EV, Co., Ltd (Kemboja) dan Greentech EV Sdn, Bhd, (Malaysia-Filipina) telah menandatangani kontrak dengan PT KKBrothers Energi Terbarukan dalam proses eksport ini.

“Kita akan mula mengeksport dahulu dan ini akan diteruskan berkembang,” kata Presiden Pesuruhjaya PT KKBrothers Energi Renewable Milton Pakpahan.

Beberapa negara di ASEAN menjadi sasaran eksport untuk motosikal elektrik buatan Indonesia, seperti Kemboja, Filipina dan Malaysia.

Milton menjelaskan keperluan motosikal di ketiga-tiga negara itu adalah besar kerana penduduk di sana memang gemar menggunakan motosikal.

Selain itu, dorongan untuk menggunakan kenderaan tenaga bersih telah menjadi trend di pelbagai negara bagi mengurangkan pelepasan karbon.

“Mereka juga sedar tentang kepentingan tenaga bersih hijau, motosikal EV ini adalah keperluan dan trend yang wujud di sana.

“Kami juga ada keyakinan dalam memberikan kualiti yang cukup baik dengan harga cukup kompetitif di pasaran,” kata Milton.

Bukan sahaja menyasarkan ASEAN, pihaknya turut menyasarkan pasaran Afrika dan negara lain yang permintaan terhadap motosikal elektrik agak tinggi.

“Matlamat pertama kita ialah negara ASEAN, apabila ia dibuka kita akan pergi ke negara Afrika dan negara lain yang memerlukannya,” tambah Milton.

Google ads
Back to top button