Buletin

ROLLS-ROYCE BLACK BADGE GHOST TIBA DI MALAYSIA. 592HP/900NM, BERMULA 1.8 JUTA

Rolls-Royce Motor Cars Kuala Lumpur baru-baru ini memperkenalkan model Rolls-Royce Black Badge Ghost buat pertama kali ke pasaran Malaysia.

Disifatkan sebagai model paling dinamik, jentera tersebut hadir dengan beberapa penambahbaikan yang signifikan.

Untuk bahagian luaran, pembeli boleh memiliih daripada 44,000 warna yang ditawarkan. Namun, bagi model Black Badge, ia dibezakan menerusi beberapa kemasan hitam.

Spirit of Ecstacy, bampar hadapan, kemasan bawah bampar, jalur badan yang dilukis menggunakan tangan dan tip ekzos kini berwarna hitam. Penampilannya disempurnakan dengan rim aloi gentian karbon bersaiz 21 inci yang bukan sahaja ringan, malah sangat kukuh.

Jangan lupa, hubcap pada rim itu akan kekal berada kedudukan menegak walaupun roda sedang berpusing.

Masuk ke dalam kabin, ciri Black Badge pada Ghost itu diserlahkan dengan penggunaan kemasan veneer Bolivar berwarna hitam bersama lapisan gentian teknikal dan corak permata.

Kemasan yang membentuk efek tiga dimensi itu kemudian dikontraskan dengan elemen krom pada butang kawalan, corong pendingin hawa, gegelung tempat meletak minuman dan banyak lagi.

Pada konsol tengah, terdapat dial untuk membolehkan pemandu mengawal pelbagai fungsi kenderaan seperti sistem audio, navigasi, peta dan sebagainya. Papan pemuka dipasang dengan skrin sentuh, manakala kluster meter terdiri daripada meter analog yang nampak begitu classy.

Jentera yang disifatkan sebagai alter ego model Rolls-Royce itu menggunakan enjin lebih berkuasa iaitu 6.75 liter turbo berkembar V12. Ia mampu menjana kuasa mencecah 592hp dan tork 900Nm bermula dari hanya 1,700rpm.

Kuasa itu kemudian disalurkan ke semua roda menerusi kotak gear automatik lapan kelajuan daripada ZF yang telah dipertingkatkan.

Rangkaian kuasa berkenaan membolehkan ia memecut dari 0-100km/j dalam masa hanya 4.7 saat dengan pecutan maksimum sehingga 250km/j. Angka itu agak mengagumkan kerana berat jentera ini mencecah 2.5 tan.

Jika berminat, Rolls-Royce Black Badge Ghost boleh anda miliki pada harga bermula RM1.8 juta, tidak termasuk cukai, program bespoke dan sebagainya.

GALERI

Google ads
Back to top button