Buletin

SINDIKET LORI. 2 LAGI PEGAWAI JPJ & 2 BEKAS PEGAWAI SPAD DITAHAN SPRM HARI INI

Dua lagi pegawai penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Pulau Pinang dan bekas pegawai Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah direman tujuh hari oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini.

Mereka ditahan untuk membantu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam siasatan berkaitan perlindungan pemandu lori yang melanggar undang-undang lalu lintas di negeri itu.

Perintah reman itu dikeluarkan oleh Majistret L. Umma Devi dari hari ini sehingga Selasa depan, setelah permohonan oleh SPRM diterima.

Tiga lelaki berusia antara 32 dan 48 tahun itu disiasat mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009 dan dipercayai telah menerima bayaran bulanan sebanyak RM10,000 sebulan kerana didakwa melindungi pemandu lori dan sehingga kini jumlah kumulatif jumlahnya telah melebihi RM140,000.

Mereka ditahan di ibu pejabat SPRM di Jalan Sultan Ahmad Shah di sini semasa membuat kenyataan pada pukul 11 ​​pagi semalam.

Satu siri penangkapan telah dibuat selepas 46 anggota penguatkuasa JPJ Pulau Pinang dipanggil untuk membuat kenyataan mereka direkodkan bagi kes yang sama sejak minggu lepas.

Ahad lepas, lima pegawai penguatkuasa JPJ ditahan reman selama tujuh hari untuk memudahkan siasatan dan pada 17 April, 24 anggota penguatkuasa JPJ juga ditahan untuk membantu siasatan yang sama.

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button