Buletin

TINGGAL KERETA DI THAILAND KETIKA PKP? BOLEH BAWA BALIK TANPA CAJ BERMULA 1-30 JUN 2022

Kerajaan Thailand dilapor akan membenarkan rakyat Malaysia untuk membawa balik kenderaan yang mereka tinggalkan di negara berkenaan bermula 1 Jun depan tanpa dikenakan sebarang denda atau caj.

Perkara itu dimaklumkan oleh Ahli Parlimen Rantau Panjang, Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff selepas satu mesyuarat bersama pihak berkuasa Thailand yang diadakan semalam.

“Bermula pada 1 Jun sehingga 30 Jun, kerajaan Thailand bagi ruang supaya kenderaan tersadai di Thailand dibawa balik ke Malaysia, tanpa caj.

“Peluang ini diberikan selama satu bulan. Saya harap, rakyat Malaysia yang semasa PKP (perintah kawalan pergerakan) tak dapat bawa pulang kenderaan, boleh ambil tindakan ambil kenderaan balik,” katanya.

Keputusan itu dicapai dalam satu mesyuarat membabitkan 13 agensi berkaitan sempadan, termasuk pihak berkuasa Thailand.

Untuk makluman, kerajaan Thailand biasanya mengenakan caj parkir RM100 sehari ke atas kenderaan yang tersadai di negara itu.

Sebelum ini, sebahagian rakyat Malaysia terpaksa meninggalkan kenderaan mereka sewaktu penutupan sempadan negara kerana perintah kawalan pergerakan (PKP).

Siti Zailah yang juga Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat berkata, pengecualian caj parkir bagi kenderaan Malaysia yang tersadai sepanjang tempoh lebih dua tahun itu diberikan sekiranya pemilik membawa pulang kenderaan mereka dalam tempoh satu bulan tersebut.

Beliau bagaimanapun tidak dapat memaklumkan jumlah kenderaan Malaysia yang tersadai di negara berkenaan. Namun, isu kereta Malaysia tersadai di negara jiran pernah dibangkitkan sebelum ini. – Astro Awani

Google ads
Back to top button