Buletin

WULING MELANCARKAN AIR EV DI INDONESIA, MERANCANG MEMBINA 10 RIBU UNIT SETAHUN

Pada 8 Ogos, pembuat kereta China, SAIC-GM-Wuling (SGMW) melancarkan pengeluaran rasmi Wuling Air EV di Indonesia. Pada majlis itu, syarikat itu mengumumkan bahawa ia merancang untuk mengeluarkan 10,000 unit Air EV setiap tahun di kilang mereka di Indonesia. Ini termasuk model untuk pasaran tempatan dan tujuan eksport.

Pada majlis itu, pembuat kereta itu menyatakan bahawa ia sedang berusaha keras untuk mengubah stereotaip “buatan-China”, dan Air EV akan menawarkan “pengalaman perjalanan berkualiti tinggi dan komitmen terhadap kelestarian alam sekitar.”

Timbalan Pengurus Besar SGMW, Shi Guoyong, berkata: “Air EV ialah versi terbaru kenderaan elektrik berasaskan bateri yang dikeluarkan oleh SGMW untuk dunia, dan Indonesia telah menjadi stesen pertama.” Seawal 2015, SGMW telah melabur RM44.5 bilion ($1 bilion) untuk membina kawasan perindustriannya seluas 60 hektar di Bekasi, dan pada Jun 2022, syarikat itu mempunyai 140 pengedar di seluruh negara dan enam model dalam edaran.

Air EV telah pun dipilih sebagai kereta rasmi untuk Sidang Kemuncak G20 yang dijadualkan berlangsung di Bali, Indonesia, November ini. Air EV ialah kereta kecil dua pintu yang direka untuk pemanduan di kawasan bandar.

Berukuran 2599/1505/1631mm panjang, lebar dan tinggi, dengan jarak roda 1635mm, EV mempunyai reka bentuk minimalis pada bahagian luar. Bar lampu mendatar dan lampu jalan LED pada fascia hadapan direplikasi di bahagian belakang kereta.

EV Wuling baharu akan dibina pada platform Global Small Electric Vehicle (GSEV) SGMW. Air EV akan menyertai model lain yang telah ditawarkan di Indonesia seperti Formo, Almaz RS, Confero S, Almaz, Confero, Cortez dan Cortez S.

Kereta itu boleh memuatkan empat tempat duduk, dan dilengkapi dengan motor segerak magnet kekal yang mampu menghasilkan 30/50 kW. Ia juga mempunyai jarak pemanduan sejauh 299 km dan kelajuan tertinggi 100km/j.

Sebagai kereta global pertama syarikat itu, ia turut akan dieksport ke Mesir dan India akhir tahun ini, dan akan menyusul lebih banyak negara pada masa hadapan. Ia juga boleh didapati di China bersama-sama dengan MINI EV, Baojun KiWi EV, dan Nano EV.

Google ads
Back to top button