Buletin

BOSCH ANJUR KEMPEN DIDIK WANITA TENTANG PENJAGAAN KERETA. INI BAGUS!

Bersempena dengan Hari Kemerdekaan negara, Bosch Automotive Aftermarket Malaysia (Bosch AA) dengan kerjasama Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta sokongan PROTON, Petron dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (JKJR) menganjurkan bengkel penyelenggaraan kereta untuk wanita .

Bengkel ini bertujuan untuk mendidik dan memperkasakan pemandu wanita dalam soal pengurusan kereta mereka sendiri dan keselamatan jalan raya serta kanak-kanak dengan bebas dan yakin.

Bengkel keselamatan kereta dan jalan raya ‘Heels & Wheels’ di bawah inisiatif #BoschEmpowersWomen, telah dirasmikan oleh YB Hannah Yeoh, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan dihadiri oleh 60 kakitangan wanita dari Jabatan Pembangunan Wanita.

Bengkel ini merangkumi terutamanya tentang ilmu penyelenggaraan kereta mudah yang dapat dipelajari dengan mudah oleh pemandu wanita dalam sesi khusus mengenai kepentingan sistem keselamatan kanak-kanak (CRS) – kerusi kereta bayi dan kanak-kanak – termasuk kaedah pemasangan dan penggunaan yang betul.

“Satu kajian oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) menunjukkan bahawa 58% kematian kanak-kanak dan bayi di negara ini disebabkan oleh kemalangan jalan raya dan kekurangan penggunaan kerusi kereta kanak-kanak adalah faktor utama yang menyumbang kepada kematian. Saya amat teruja dan bersyukur bengkel ini menekankan tentang penyelenggaraan kereta penting termasuk kepentingan CRS memandangkan pelaksanaan wajib kerusi kereta kanak-kanak tahun depan. Penggunaan CRS boleh membantu mengurangkan risiko kecederaan maut sehingga 70%, “kata YB Hannah Yeoh, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Di samping itu, kaji selidik Bosch AA 2018 di kalangan pemandu Malaysia menunjukkan bahawa hanya 1% wanita yang tahu bagaimana menyelesaikan masalah kerosakan kereta. Semasa bengkel ini, Bosch AA menunjuk ajar penyelenggaraan kereta mudah yang melibatkan empat komponen kereta utama – bateri, pengelap cermin, minyak enjin, dan tayar. Peserta diajar mengenai cara untuk mengenal pasti tanda-tanda bateri lemah dan pengelap cermin yang sudah haus, menukar tayar pancit, memeriksa tahap minyak enjin dan yang paling penting, bagaimana untuk bertindak dengan betul ketika kecemasan atau kereta.

“Di Bosch AA, keselamatan kereta dan jalan raya adalah fokus utama kami. Kami percaya penjagaan dan penyelenggaraan kereta proaktif dengan penggunaan alat ganti kereta yang berkualiti adalah penting untuk mengurangkan risiko kerosakan kereta dan kemalangan jalan raya. Sempena meraikan Hari Kemerdekaan kita dalam masa beberapa hari lagi, kami berharap bahawa bengkel ‘Heels & Wheels’ dapat memperkasa dan memberi inspirasi kepada pemandu wanita untuk menguruskan kereta mereka untuk memberi mereka ketenangan fikiran semasa memandu, “kata Encik Pang Yoon. Kong, Pengurus Negara Bosch Automotive Aftermarket Malaysia.

Bengkel ini juga menampilkan kereta dan ceramah mengenai teknologi keselamatan kereta oleh PROTON, ‘Tabiat Selamat di Stesen Servis’ oleh Aliza Azimah Ahmad dari Petron Malaysia, demonstrasi keselamatan kerusi kereta kanak-kanak oleh Sweet Heart Paris dan ceramah mengenai ‘Stigma di kalangan Pemandu Wanita’ oleh JKJR.

“Keselamatan dan ketenangan fikiran sentiasa menjadi komponen utama dalam janji jenama PROTON. Kami telah menjadi penyokong kuat keselamatan jalan raya selama lebih dari tiga dekad dan percaya bahawa ia adalah tanggungjawab yang memerlukan penglibatan yang konsisten dengan rakyat Malaysia. Kempen-kempen seperti ini, memainkan peranan penting dalam mewujudkan kesedaran dan mendidik orang ramai tentang kepentingan keselamatan jalan raya lebih daripada memandu, “kata Vijayaratnam Tharumartnam, ketua Komunikasi Kumpulan PROTON.

Inisiatif #BoschEmpowersWomen adalah sebahagian daripada kempen utama keselamatan kereta dan jalan raya ‘Drive for Life’ Bosch AA yang dilancarkan awal Mei tahun ini, sejajar dengan agenda kerajaan untuk mengurangkan kemalangan jalan raya di negara ini.

Untuk maklumat lanjut dan terkini mengenai kempen, log masuk ke Facebook Bosch Autoparts Malaysia (https://www.facebook.com/BoschAA.MY/). Di samping itu, produk Bosch AA boleh dibeli di Shopee (https://bit.ly/2HjDA9C).

Google ads
Back to top button