Artikel PilihanBuletin

JUMAAT INI, TAMBANG E-HAILING MUNGKIN MENINGKAT SEHINGGA 50%

Beberapa syarikat e-hailing telah memberi amaran kepada penumpang supaya bersedia membayar kadar tambahn yang lebih tinggi dan masa menunggu lebih lama bermula 12 Julai nanti apabila tarikh akhir Perkhidmatan Awam Kenderaan (PSV) dilaksanakan sepenuhnya.

Ini disebabkan oleh kekurangan pemandu e-hailing yang mempunyai lesen PSV wajib – RM115 setahun dan ia merupakan peraturan baru oleh kerajaan. Kenderaan juga perlu melakukan pemeriksaan kenderaan tahunan di Puspakom.

“Kami melihat pemandu e-hailing akan berkurangan menjelang tarikh akhir nanti kerana banyak pemandu separuh masa belum memiliki PSV,” ujar Presiden Persatuan Pemandu E-Hailing Malaysia (Mehda) Daryl Chong, yang memegang perwakilan terbesar bagi industri di negara ini,

Chong meramalkan tambang perjalanan boleh meningkat sebanyak 50 peratus.

“Penumpang perlu menunggu lebih lama kerana jarak di antara mereka dan pemandu akan lebih jauh,” katanya.

Chong berkata syarikat e-hailing menggunakan algoritma untuk memadankan bekalan dan permintaan dan surcaj pada tambang sudah dibataskan pada 100 peratus had yang ditetapkan oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat.

“Sebagai contoh, perjalanan RM10 boleh menjadi RM20 semasa waktu puncak apabila syarikat memberi insentif kepada pemandu untuk mengambil penumpang pada waktu puncak pada waktu pagi dan malam.

“Tetapi tambang yang lebih tinggi bermakna lebih sedikit penumpang. Oleh itu, mereka akan menaikkan bayaran minimum, mungkin RM15 supaya penumpang tidak terjejas teruk.

“Jika mekanisme ini digunakan di luar batas waktu, tambang pasti akan meningkat,” katanya.

Kementerian Pengangkutan mendedahkan pada hari Selasa lalu bahawa hanya 16,338 pemandu daripada 167,000 yang didaftarkan – atau di bawah 10 peratus – telah mendaftar untuk ujian PSV mereka.

Dan angka itu, hanya 10,151 pemandu yang layak untuk PSV, walaupun Chong percaya jumlah itu akan meningkat menjelang akhir tahun kepada 70 peratus pemandu berdaftar dengan perkhidmatan e-hailing.

Presiden Persatuan Pemandu Malaysia, Arif Asyraf Ali memberitahu The Star bahawa beliau meramalkan industri itu akan terjejas teruk pada 12 Julai nanti dan menyebutnya sebagai “Carmaggedon”.

Pengasas MyCar Mohd Noah Maideen berkata mereka cuba mendapatkan lebih ramai pemandu untuk platform mereka bagi menyediakan kekurangan yang akan datang.

MyCar merupakan syarikat penerbangan yang kedua terbesar dengan 70,000 pemandu berdaftar.

“Ini adalah tumpuan kami sekarang kerana kami percaya kebanyakannya adalah sepenuh masa dan mereka boleh menyokong perkhidmatan kami,” kata Nuh kepada The Star.

Walaupun begitu, ahli ekonomi merasakan harga tambang tidak akan bertambah kerana antara sebab penumpang memilih e-hailing adalah kerana kos yang rendah.

Ketua Analisis Alliance Bank Malaysia, Manokaran Mottain pula sebaliknya merasakan tambang akan meningkat apabila peraturan dilaksanakan.

“Kadangkala apabila anda memesan e-hailing pada waktu puncak, harganya benar-benar mahal.

“Akhirnya saya fikir mereka tidak akan dapat bertahan dalam perniagaan ini. Pelanggan akan sentiasa memilih apa yang murah, “kata Manokaran.

Profesor ekonomi Sunway University Yeah Kim Leng melemparkan pandangan yang sama.

“Jika mereka menaikkan harga mereka, mereka akan kehilangan bahagian pasaran mereka. Ia bukanlah satu pilihan yang bagus.

Mehda’s juga tidak menolak kemungkinan bahawa syarikat e-hailing akan menyerap perbezaan harga untuk memastikan pelanggan mereka gembira.

Beliau juga menjangkakan 70 peratus pemandu e-hailing akan memiliki PSV menjelang akhir tahun ini

KREDiT:MALAY MAIL

Google ads
Back to top button