Buletin

UK TAWAR KERJASAMA BANGUNKAN KERETA NASIONAL BARU

United Kingdom (UK) terbuka untuk bekerjasama dengan Khazanah Nasional Bhd dalam pembangunan projek kereta Nasional Baru (NNCP) dalam usaha untuk membantu Malaysia merealisasikan matlamat pengurangan emisi karbon.

Dengan kepakaran UK dalam penghasilan kenderaan elektrik (EV), Datuk Bandar London, Alderman Peter Estlin, percaya bahawa UK dapat membantu Malaysia memenuhi hasrat untuk mengurangkan 45 peratus pelepasan karbon dioksida (CO2) menjelang tahun 2030.

“Ini adalah satu bidang kemungkinan (untuk bekerjasama dengan Khazanah) memandangkan tumpuan Malaysia adalah pada sasaran pengeluaran karbon rendah.

“Tetapi kita perlu memahami bahagian mana yang kita mahu (fokus). Jika automotif adalah salah satu daripadanya dan jika EV adalah salah satu unsur, maka ada peluang di sana, “katanya kepada Bernama sempena lawatan rasmi dua harinya ke Malaysia baru-baru ini.

Estlin, yang juga menjadi duta global bagi industri perkhidmatan kewangan dan profesional yang berpangkalan di UK dari 9 Nov 2018 untuk tempoh setahun, berkata syarikat automotif multinasional British, Jaguar Land Rover Automotive Plc, baru-baru ini telah membelanjakan hampir £ 1 bilion pound pelaburan dalam pengeluaran EV di UK.

Dengan itu, kedua-dua pemain industri dari UK dan Malaysia boleh melihat kerjasama dalam bidang seperti pembangunan bateri atau pembuatan EV yang lain, katanya.

Terdahulu tahun ini, Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Seri Redzuan Mohd Yusof dilaporkan mengatakan bahawa NNCP, yang akan dilancarkan pada tahun 2020, akan menjadi kenderaan cekap tenaga, memberi spekulasi bahawa projek kereta akan datang merupakan kenderaan EV sel bahan api.

Sementara itu, pada Mei tahun ini, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad turut memberi jaminan bahawa projek kereta kebangsaan ketiga yang dikemukakannya akan dibiayai sepenuhnya oleh “entiti persendirian”, seperti unit milik penuh Khazanah, SilTerra Malaysia Sdn Bhd.

Difahamkan, Estlin telah bertemu dengan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus, Menteri Kewangan Lim Guan Eng, Peguam Negara Tommy Thomas, serta wakil Khazanah, Persatuan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Teknologi Kewangan (fintech) semasa beliau lawatan dua hari yang berakhir pada hari Selasa.

Lawatan itu bertujuan untuk mengukuhkan hubungan perdagangan antara kedua-dua negara, serta menerokai lebih banyak peluang dalam bidang seperti sukuk , pembiayaan hijau dan fintech, termasuk kerjasama dalam meningkatkan peraturan fintech di Malaysia.

Menyentuh sentimen pelabur UK di Malaysia, Estlin mengakui bahawa kekurangan pengetahuan dalam rangka kerja strategik kerajaan telah mengurangkan minat mereka untuk melabur di negara ini.

“Dunia bergerak dengan pesat, dan kami mempunyai banyak pelaburan yang datang ke Malaysia.

“Dalam usaha untuk meneruskannya, kita memerlukan penjelasan tentang apa visi strategik atau rangka kerja strategik yang akan diteruskan, kerana kami cuba beralih dari pelaburan jangka pendek ke pelaburan yang mampan,” tambahnya.

UK adalah pelabur asing kelapan terbesar di Malaysia, dengan pelaburan langsung asing berjumlah RM22.3 bilion pada 2018.

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button