Artikel PilihanBuletin

NAMA KLIA AKAN DIGANTI SEPANG INTERNATIONAL AIRPORT?

Sebaran satu halaman minit mesyuarat Majlis Eksekutif Negeri Selangor pada Oktober tahun lepas yang tular dalam alpikasi WhatsApp telah membangkitkan persoalan sama ada Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) akan ditukar nama menjadi Lapangan Terbang Antarabangsa Sepang (SIA).

Dalam minit mesyuarat itu antara lain, menyebutkan nama yang dicadangkan dan ia dinyatakan bahawa cadangan itu akan dibawa ke mesyuarat Majlis Pengangkutan Negara.

Diminta mengulas tentang perkara itu, kata Exco Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru negeri Ng Sze Han ketika dihubungi oleh Berita Harian berkata perkara itu telah disebutkan dalam mesyuarat itu tetapi setakat ini belum diputuskan.

“Perkara ini timbul kerana KLIA terletak di Sepang, Selangor. Lapangan terbang antarabangsa terkenal sering menggunakan lokasi tempatan seperti namanya, seperti Narita dan Haneda di Tokyo, Incheon di Seoul, Suvarnabhumi di Bangkok, Baiyun di Guangzhou, Pudong di Shanghai, Schiphol di Amsterdam dan sebagainya, “katanya sambil menambah bahawa perkara itu tidak dibawa ke Kementerian Pengangkutan untuk perbincangan lanjut.

Cadangan penjenamaan semula itu dibangkitkan oleh exco Pelaburan, Industri dan Perdagangan dan Pengangkutan, Datuk Teng Chang Khim, yang menyatakan keperluan untuk nama lapangan terbang untuk mencerminkan lokasi lapangan terbang, semasa mesyuarat Majlis Eksekutif Negeri ke-31 bertarikh 3 Oktober 2018 dan telah disahkan oleh mesyuarat ke-32 bertarikh 18 Okt 2018.

Beberapa minit mesyuarat juga menyebut keperluan KLIA untuk selaras dengan lapangan terbang antarabangsa lain yang menggunakan lokasi tersebut sebagai nama lapangan terbang mereka.

Dokumen itu juga menyatakan bahawa Ng telah bersetuju untuk membawa perkara itu kepada mesyuarat Majlis Pengangkutan Negara.

Sementara itu, Teng ketika dihubungi mengesahkan perkara tersebut tetapi enggan mengulas lanjut


Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, ketika ditanya mengenai cadangan tersebut penukara nama KLIA berkata, beliau tidak menerima apa-apa permohonan rasmi berhubung perkara itu.

KREIT: NST

Google ads
Back to top button