Buletin

TESLA AKAN BINA KILANG MEGA DI CHINA, HASILKAN 500,000 KENDERAAN SETAHUN

Tesla Inc. telah mencapai persetujuan awal dengan kerajaan Shanghai untuk membina kilang mega yang mampu menyaingi pengeluaran kilang pemasangan A.S. yang. Ia dilihat sebagai strategi Elon Musk mengambil langkah terbesarnya untuk berkembang di luar negara.

Kapasiti yang dirancang oleh pembuat kereta elektrik untuk kilang tersebut adalah sebanyak 500,000 kenderaan setahun, kata pemerintah Shanghai dalam satu kenyataan.

BACA: TESLA BANGKRAP DAN REALITINYA

Tesla memberitahu, tindakan ini adalah satu keperluan bagi membolehkan mereka bergerak pantas memenuhi keperluan dunia. Setelah membangunkan kilang mega di Fremont, California dan kilang bateri di Nevada dan kini bergerak China, sebuah negara dengan pasaran kenderaan elektrik terbesar di dunia.

Tesla juga memberitahu mereka akan memaklumkan perancangan untuk membina loji pemasangan di Eropah menjelang penghujung 2018.

Sejak setahun yang lalu Tesla telah bekerja rapat dengan kerajaan Shanghai untuk meneroka potensi pengilangan tempatan.

Sejak itu, berita pengeluaran di China telah menjadi lebih menarik: contohnya pada minggu lalu, sebagai tindak balas kepada tarif yang dikenakan oleh A.S., China meningkatkan duti import ke kereta buatan A.S. hingga 40 peratus, menyebabkan Tesla terpaksa menaikkan harga kenderaan mereka.

Dalam satu pengumuman beberapa minggu lepas, syarikat itu telah menaikkan harga Model sedan Model dan Model X crossovers di China sebanyak USD30,000 (RM120,795) selepas Beijing mengenakan duti tambahan ke atas kenderaan buatan Amerika, menjadikan kenderaannya melebihi jangkauan pembeli.

BACA: SYARIKAT CHINA BELI SAHAM 1.7B TESLA

Dengan pengeluaran di Tanah Besar China, Kilang tersebut mampu mengurangkan kos penghantaran dan berpotensi menjadikan kos komponen lebih ekonomikal.

Google ads
Back to top button