Buletin

NISSAN AKUI PALSUKAN KEPUTUSAN UJIAN EMISI KENDERAAN MEREKA

Dalam satu kenyataan yang mengejutkan, Nissan mengakui bahawa mereka telah memalsukan ujian terhadap pelepasan ekzos untuk kenderaannya yang dibina di seluruh Jepun.

Pembuat kereta itu berkata ia menemui ‘ketidakpatuhan’ dalam proses pemeriksaan terakhirnya pada September 2017. Sejak itu, mereka telah menjalankan siasatan dalaman terhadap percanggahan ini.

BACA: NISSAN NOTE, KERETA TERLARIS DI JEPUN

Persekitaran ujian yang digunakan untuk analisis emisi dan bahan api bahan api di kebanyakan kilang-kilang Jepun Nissan tidak selari dengan keperluan dan laporan pemeriksaan akhir berdasarkan ukuran yang diubahsuai.

Salah laku dalam pengukuran pelepasan ekzos telah mempengaruhi 19 model yang dijual di Jepun.

“Penyiasatan penuh dan komprehensif mengenai fakta-fakta yang digariskan di atas, termasuk sebab dan latar belakang salah laku, sedang berjalan,” kata jurucakap Nissan.

“Nissan telah melantik firma undang-undang Jepun terkemuka Nishimura dan Asahi untuk menjalankan siasatan dan akan mengambil tindakan sewajarnya.”

Pembuat kereta Jepun mengakui kesalahan tersebut dan mahu memastikan ia tidak berulang.

Pada bulan Oktober 2017, Nissan mendedahkan bahawa keputusan emisi dicurigai pada pemeriksaan akhir untuk kereta di seluruh Jepun selama beberapa dekad.

Ini dengan serta-merta menyebabkan penarikan semula domestik sebanyak 1.2 juta kenderaan. Nissan mendakwa mereka mengalami masalah kekurangan kakitangan yang menyebabkan masalah ini berlaku.

BACA: HIACE ENJIN NISSAN GTR!

Apabila Nissan mendedahkan isu pemeriksaan akhir tahun lepas, mereka segera menghentikan pengeluaran semua kenderaan di Jepun untuk pasaran tempatan.

 

Google ads
Back to top button