Artikel PilihanBuletin

DISKAUN 50% CUKAI JALAN KERETA HYBRID DAN ELEKTRIK

Kerajaan sentiasa menggalakkan penggunaan kenderaan menggunakan teknologi hijau dengan mempromosikan pelbagai inisiatif termasuk pengurangan 50 peratus cukai jalan bagi kenderaan hibrid elektrik dan plug-in, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Kamaruddin Jaffar.

“Kementerian juga telah menubuhkan sebuah badan khas bernama” Kelulusan Jenis Kenderaan “yang mengenal pasti dan meluluskan kenderaan teknologi hijau terutama lori dan bas, untuk mengurangkan penggunaan kenderaan pencemar karbon.

Beliau menjawab soalan tambahan oleh Senator Yaakob Sapari yang ingin mengetahui langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan untuk menggalakkan penggunaan kenderaan teknologi hijau.

Sebagai jawapan kepada soalan oleh Senator Datuk Seri Khairuddin Samad mengenai jumlah kenderaan yang didaftarkan dengan Kementerian Pengangkutan, Kamaruddin berkata sejumlah 5,403 kereta elektrik dan 46,981 kenderaan hibrid telah didaftarkan pada 31 Mac tahun ini.

Daripada jumlah itu, Selangor merekodkan bilangan tertinggi kereta elektrik berdaftar pada 2,791, manakala Wilayah Persekutuan mencatatkan bilangan tertinggi kereta hibrid pada 25,360, “katanya.

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button