Buletin

HAD HARGA SILING RON95 MUNGKIN DIHAPUSKAN

Had harga harga petrol RON95 mungkin dihapuskan apabila kerajaan melaksanakan subsidi bersasar untuk RON95 yang dijangka terhad kepada penerima Bantuan Sara Hidup (BSH).

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail memberitahu taklimat media bahawa kerajaan akan memutuskan sama ada harga siling itu akan dikekalkan atau tidak.

Pada bulan Februari, kerajaan mengumumkan bahawa harga petrol RON95 akan dihadkan pada RM2.08 untuk semua pengguna tanpa mengira sebarang kenaikan harga minyak global.

“Kami mempunyai dua pilihan.

“Kabinet belum memutuskan perkara ini lagi.

“Kami juga akan menentukan sama ada subsidi yang disasarkan akan berdasarkan pada harga semasa, atau pada sistem harga apungan,” katanya.

Dilaporkan bahawa kerajaan sedang mencari formula subsidi petrol yang disasarkan untuk memberi manfaat kepada penerima BSH, dan bantuan tersebut akan dikreditkan dalam bentuk tunai secara terus ke dalam akaun mereka yang layak setiap bulan.

Saifuddin berkata kementerian itu merancang untuk menggunakan data BSH untuk memuktamadkan bilangan mereka yang layak mendapat bantuan itu dan kini sedang menunggu maklumat terkini dari sekretariat BSH sebelum ia boleh diteruskan.

Isu dengan kaedah “perbankan”, katanya, pada masa ini, kira-kira 10% individu dalam pangkalan data tersebut tidak mempunyai akaun bank.

Kementerian itu telah terlibat dengan beberapa bank untuk membantu individu-individu ini, yang kebanyakannya tinggal di kawasan luar bandar, membuka akaun bank untuk tujuan ini.

“Sekiranya Kabinet bersetuju bahawa kaedah ini adalah yang terbaik, kita akan menyalurkan dana kepada penerima pada akhir setiap bulan.

“Kami berminat untuk menggunakan kaedah ini, berbanding kaedah lain yang telah dicadangkan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Jika kaedah itu terbukti berjaya, beliau berkata, ia akan diperluaskan kepada subsidi masa depan yang lain, seperti minyak masak dan tepung.

“Penjimatan yang kami dapat dari bentuk pengeluaran yang lebih cekap ini boleh digunakan untuk membolehkan lebih banyak rakyat Malaysia menikmati subsidi petrol – terutamanya kumpulan M40.

“Ini adalah rancangan jangka panjang,” katanya.

Ditanya bilakah subsidi akan berkuatkuasa, beliau berkata kementerian sedang menunggu pangkalan data BSH yang dikemas kini, yang sepatutnya siap “tidak lama lagi”.

“Mereka sedang mengemaskini data dan berada di peringkat akhir.

“Kami mahu memastikan data itu boleh dipercayai – yang layak perlu dimasukkan dan mereka yang tidak sepatutnya mendapat bantuan mesti dikeluarkan,” katanya.

KREDIT: STARONLINE

Google ads
Back to top button