Artikel PilihanBuletin

FORD TEMUI CARA UNTUK HILANGKAN BAU KERETA BARU

Ford baru-baru ini memfailkan permohonan paten dengan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS untuk kaedah menghilangkan bau kereta baru. Ini mungkin pelik kerana kebanyakan pengguna lazimnya menyukai bau kereta baru yang dibeli.

Realitinya, ada satu pasaran utama yang tidak menyukai bau dalaman: China.

Tahun lepas, Ford mengumumkan bahawa ia telah mula bekerja dengan beberapa ahli sains di China untuk mencari sebab sebenar (bau) kereta baru. Kerja mereka nampaknya sudah selesai.

Menurut paten tersebut, bau kereta baru disebabkan oleh sebatian organik yang tidak menentu (VOC) yang dikeluarkan oleh kulit, plastik, vinil dan bahan dalaman yang lain. Pelekat, pengedap dan juga pembersih cermin juga boleh menyumbang pada bau tersebut.

BACA: FORD BANGUNKAN TEKNOLOGI JALAN TERUS DI LAMPU ISYARAT

Para penyelidik menyatakan bahawa VOC ini dibebaskan dalam jumlah yang lebih besar apabila kokpit kereta itu panas, seperti ketika diparkir di bawah sinar matahari.

Oleh itu, penyelesaian untuk menghilangkan bau secara literal ialah “membakar” kabin kereta untuk melepaskan VOC sehingga bau hilang sepenuhnya.

BACA: TEKNOLOGI ELAK LUBANG OLEH FORD

Secara semulajadi, proses ini boleh dilakukan dengan meletak kereta di bawah sinar matahari, membuka tingkap sedikit dan jika perlu, hidupkan enjin, pemanas dan kipas. Ford telah membangunkan sistem komputer selepas kereta dibeli yang dapat membantu menentukan bagaimana bau kereta itu kelak.

Jika pemiliknya mahu hilangkan bau kereta lebih cepat sistem ini akan membuka tingkap, mengaktifkan kipas, pemanas dan juga menghidupkan kereta jika perlu ..

Walau bagaimanapun, kerana sistem ini memerlukan perisian khusus dan sensor kualiti udara khusus, ia hanya berfungsi apabila dipasang pada kenderaan autonomi atau separa autonomi.

Tetapi mengapa Ford memfailkan paten ini di AS jika ia bertujuan untuk pelanggan China? Kerana VOC juga mengandungi sebatian kimia yang boleh menjadi buruk untuk kesihatan anda, berpotensi menyebabkan pening, sakit kepala dan, paling teruk, kanser (walaupun itu adalah kesan yang paling ekstrim dan jarang berlaku).

 

 

 

Google ads
Back to top button