Buletin

AUDI Q8, BUKTI PASARAN SUV SEMAKIN BESAR DAN MEWAH

Audi Q8 adalah contoh pertama bagi pembuat kereta mewah Jerman yang menggunakan reka bentuk coupe estetik yang dirintis oleh BMW X6.

Walaupun Q8 kelihatan panjang dan rendah, ia mempunyaidimensihampir sama seperti Q7. Q8 ialah model top-range untuk crossover yang penuh dengan kemewahan dan teknologi.

Trim premium bagi model ‘asas’ bermula pada USD$67,400 (RM280,000)

BACA: AUDI QUATTRO, KERETA YANG ISTIMEWA!

Untuk harga itu, Q8 Premium datang standard dengan beberapa ciri mewah. Sistem termaju pra pelanggaran Audi membantu mengesan pejalan kaki, kenderaan dan penunggang basikal di laluan hadapan. SUV ini akan mengaktifkan brek jika sistem mengesan risiko perlanggaran.

Sistem ini berfungsi pada kelajuan sehingga 83km/j. Ciri-ciri keselamatan pilihan termasuk kawalan pelayaran adaptif, bantuan persimpangan dan pengiktirafan papan tanda lalu lintas.

Di bahagian kabin, Q8 dilengkapi sistem respon sentuhan MMI Audi dengan paparan infotainmen, navigasi 10.1 inci dan skrin kawalan suhu yang lebih rendah bersaiz 8.6 inci.

Peminat baru Audi A8 akan mengenali reka bentuk dalaman audi menerusi kokpit maya generasi kedua Audi yang memaparkan paparan 12.3 inci. Pilihan termasuk paparan kepala penuh warna pada Prestige trim. Apple CarPlay dan Android Auto pula adalah ciri-ciri standard.

Selain varian Premium dan Premium Plus, model paling tinggi ialah Prestige. Kedua-dua varian Premium Plus dan Prestige menawarkan peralatan keselamatan dan hiburan yang lebih standard. Sebagai contoh, komponen audio pada kedua-duanya adalah sistem bunyi 3D Bang & Olufsen Premium.

BACA: AUDI Q3 BARU YANG LEBIH SPORTY!

Walau bagaimanapun, pelanggan Prestige boleh memilih untuk menaik taraf ke sistem bunyi 3D Bang & Olufsen dengan padanan 19 pembesar suara.

Ketiga-tiga trim itu dikuasakan oleh enjin V6 turbocharged 3.0 liter yang dipadankan dengan transmisi automatik lapan kelajuan. Enjin yang menggunakan sistem hibrid 48-volt Audi, menghasilkan 335 kuasa kuda dan tork 369 lb-ft. Q8 datang standard dengan Quattro all-wheel drive.

GALERI

Google ads
Back to top button