Artikel PilihanBuletin

EVOLUSI HONDA NSX – KEBANGGAAN JEPUN DARI GARIS MASA SILAM

Honda NSX sebenarnya adalah kereta yang benar-benar menguji kepitaran jurutera Jepun dalam menghasilkan kereta sports sebenar untuk berentap dengan Ferrari dan Porsche. Ia bukan sebuah kereta biasa.

Dalam video terbaru yang diterbitkan oleh Car Evolution, mereka menyusur asal usul sejarah NSX dan mencatatkan perubahan model menerusi generasi pertama dan sehingga ke generasi baru.

Honda pernah menghasilkan NSX Edisi Alex Zanardi pada 1999. Model ini memperingati kejuaraan Zanardi untuk pasukan Chip Ganassi Racing Honda dalam siri perlumbaan CART.

Zanardi menerima kereta pertama, dan pembuat kereta itu menjual 50 unit pertama kali di pasaran Amerika. Perbezaan utama berbanding NSX standard termasuklah stereng manual, bateri yang lebih ringan, dan roda BBS YS. Kereta ini juga 68 kilogram lebih ringan dari versi biasa.

Selain itu, paling menarik yang didedahkan oleh Cars Evolution dalam video ini ialah model NSX-R GT.

BACA: MANA LEBIH LAJU? NSX ATAU CBR?

Versi ini eksklusif untuk pasaran Jepun dan merupakan homologasi khusus Honda untuk berlumba dalam Kejohanan GT Jepun (JGTC), yang kini dikenali sebagai Super GT. Terhad kepada hanya lima unit, kereta itu didatangkan dengan corong pengambilan udara gergasi yang dipasangkan di atas bumbung. Namun begitu, bahagian ini tidak berfungsi untuk versi jalan raya.

Acura/Honda baru-baru ini melancarkan kemas kini kecil untuk NSX terbaru.

Perubahan mekanikal terbesar adalah peredam bunyi yang 26 peratus lebih lembut. Syarikat itu juga mengemaskan bahagian luar dengan membuat gril depan selari dengan warna badan dan menambahkan kemasan berkilat mengelilingi ruang pengambilan udara depan dan mesh bumper belakang.

Acura juga menambah warna luaran Thermal Orange Mutiara baru dan upholsteri kulit biru Indigo.

Khabar angin menunjukkan bahawa evolusi NSX belum selesai. Laporan menunjukkan bahawa jenis NSX Type R mungkin sedang dalam pembuatan. Menariknya juga, Honda juga dikatakan mempertimbangkan varian terbuka bumbung juga.

 

 

Google ads
Back to top button