Buletin

HANYA 35 PEMANDU E-HAILING JALANI PEMERIKSAAN PUSPAKOM

Hanya 35 daripada 200,000 pemandu e-hailing yang berdaftar di seluruh negara telah membawa kenderaan mereka untuk pemeriksaan di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) sejak 1 April lalu.

Mengulas mengenai sambutan dingin tersebut, ketua pegawai eksekutif Puspakom Shukor Ismail berkata ini mungkin disebabkan oleh syarat yang ditetapkan oleh pengendali e-hailing bahawa pemandu perlu memohon lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) dan menjalani latihan PSV terlebih dahulu, sebelum menghantar kenderaan mereka untuk diperiksa.

Beliau menambah, ini tidak sepatutnya kerana kerajaan telah mengecualikan perintah tersebut.

“Pemandu boleh datang ke Puspakom untuk melakukan pemeriksaan terlebih dahulu, dan mendapatkan lesen PSV dan latihan kemudian,” katanya pada sesi taklimat media mengenai operasi pemeriksaan kenderaan e-hailing di sini pada hari Ahad lepas.

“Apa yang kita mahu mereka lakukan dengan segera sekarang ialah menghantar kenderaan mereka di mana-mana 54 pusat pemeriksaan tetap di seluruh negara, sebelum peraturan untuk pengendali e-hailing berkuat kuasa pada 12 Julai nanti.”

Shukor berkata Puspakom juga menyediakan 19 unit pemeriksaan bergerak untuk memudahkan tugas pemeriksaan bagi pemandu e-hailing.

“Pusat-pusat ini akan beroperasi dari 8 pagi hingga 7 malam setiap hari. Pemandu digesa melakukan pemeriksaan seawal mungkin.

“Ini juga untuk mengelakkan kesesakan, jika semua datang ke pusat PUSPAKOM pada tarikh akhir, ia akan menyusahkan semua orang,” katanya, sambil menambah pemeriksaan itu hanya mengambil masa kurang dari 60 minit untuk disiapkan.

Sehubungan itu, beliau berkata pemandu perlu membayar RM75 untuk pemeriksaan skala pertama, diikuti dengan RM55 untuk pemeriksaan seterusnya.

Beliau berkata jika kenderaan itu tidak memenuhi syarat yang ditetapkan oleh Puspakom, pemandu perlu mengulang pemeriksaan sebanyak RM25.

“Kenderaan perlu berada dalam keadaan baik dan memenuhi keperluan pengangkutan jalan seperti plat nombor pendaftaran yang standard, tiada tinted yang melampau, brek dan meter dalam keadaan baik, dan sebagainya,” katanya.

KREDIT: NST

Google ads
Back to top button