Artikel PilihanBuletin

JAMINAN KERJAYA UNTUK LEPASAN PROGRAM TEKNIKAL MAZDA

Bermaz Motor berbangga mengumumkan pengijazahan kepada 126 pelajar dari Pusat Latihan Mazda pada hari Isnin, 22 April lalu. Para graduan ini menamatkan latihan yang terdiri daripada tiga program teknikal yang berasingan; 26 dari Mazda Program Perantis (MAP), 51 dari Mazda Mechanic Program (MPP) dan 49 dari Program Badan & Cat (BPP)

Dengan matlamat membangun tenaga kerja mahir untuk memenuhi permintaan Mazda yang berkembang Di rangkaian perkhidmatan, Pusat Latihan Mazda telah ditubuhkan untuk menyediakan latihan Teknikal dan Program Pendidikan dan Latihan Vokasional (IVET).

Program ini diperakui oleh JPK (Jabatan Pembangunan Kemahiran), Institut Industri Motor (IMI) UK dan Mazda sebagai salah satu Pusat Akreditasi Mekanik Kenderaan dan Pembekal latihan. Dalam program ini, pelajar dijamin peluang untuk diambil bekerja sebagai juruteknik profesional dalam rangkaian Lepas Jualan selepas tamat pengajian.

Program ini menggunakan sukatan pelajaran Mekanik Kenderaan Motor yang diiktiraf dan Program Sarjana Mazda yang diilhamkan oleh Mazda Corp. Ia turut melibatkan latihan amali berdasarkan teknologi Mazda Teknologi Skyactiv digabungkan dengan teknologi dan peralatan terkini.

Bermaz kini mempunyai empat Pusat Latihan Mazda iaitu dua di Lembah Klang dan dua di Pulau Pinang.

Mereka akan menubuhkan pusat kelima dan keenam di Alor Setar dan Johor Bahru bagi mengembangkan capaian program latihan kemahiran teknikal dalaman mereka.

Sama seperti visi Zoom-Zoom 2030 yang Berkekalan, Bermaz percaya mewujudkan masa depan yang mampan untuk belia dengan memberi inspirasi kepada mereka meneroka potensi dalam industri automotif dan meningkatkan kehidupan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran praktikal.

Google ads
Back to top button