Artikel PilihanBuletin

BOSCH BANTU KERAJAAN DALAM USAHA KURANGKAN KEMALANGAN JALANRAYA

Bosch AA Automotive (Bosch AA), memperkenalkan  ‘Drive for Life’, sebuah kempen keselamatan kereta dan jalan raya dalam usaha meningkatkan kesedaran di kalangan pemandu tentang kepentingan penyelenggaraan kenderaan tetap dan penggunaan peralatan kereta berkualiti. Pelancaran itu dirasmikan oleh YB Anthony Loke, Menteri Pengangkutan dan YB Hannah Yeoh, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

“Daripada tinjauan kami pada 2018, lebih daripada 50 peratus pemandu Malaysia kurang pengetahuan tentang penyelenggaraan asas dan kesannya terhadap penumpang, kereta dan keselamatan jalan raya. Melalui kempen ‘Drive for Life’, kepakaran automotif Bosch menyediakan pemandu dengan pengetahuan penyelenggaraan asas “kata Marcio Coelho, Pengarah Jualan dan Perkhidmatan Pemasaran Bosch Automotive Aftermarket untuk Asia Pasifik Tenggara.

“Di Bosch, kami berusaha ke arah jalan raya tanpa kemalangan dan membantu Kementerian Pengangkutan untuk mengurangkan angka kemalangan jalan raya”.

‘Drive for Life’ adalah kempen tiga tahun yang akan dilaksanakan dalam tiga fasa – Mendidik, Melibatkan, dan Memperkasakan.

Beberapa aktiviti termasuk siri bengkel yang mengajar pemandu tentang penyelenggaraan asas, meningkatkan kurikulum memandu dengan tip praktikal untuk pemandu baru. Kempen ini juga akan merangkumi segmen #BoschEmpowersWomen sebagai inisiatif untuk membangkitkan idea bahawa penyelenggaraan kereta amat penting.

Dari tinjauan yang sama, 70 peratus kerosakan kereta disebabkan oleh kerosakan bateri, dengan kurang daripada 50 peratus pemandu dan hanya satu peratus wanita mengetahui cara menyelesaikan masalah kereta mereka semasa kenderaan menghadapi masalah.

“Penyelenggaraan kereta mungkin agak rumit tetapi dengan melakukan perkara-perkara mudah seperti mengikut  jadual penyelenggaraan kereta dan mengambil perhatian terhadap bunyi dan bau yang luar biasa ketika memandu, pemilik kereta dapat meningkatkan kebolehpercayaan dan prestasi kereta. Lebih penting lagi, penjagaan dan penyelenggaraan kereta yang proaktif menggunakan bahagian kereta berkualiti menurunkan risiko kemalangan di jalan raya, “kata Coelho.

Kempen ini turut bekerjasama dengan Petron, dengan menyediakan perkhidmatan pemeriksaan kenderaan percuma sebelum perjalanan balik kampung mereka pada hujung minggu ketiga (18-19 Mei) dan hujung minggu keempat (25-26 Mei) di stesen Petron terpilih di Klang Lembah. Pemeriksaan itu akan melibatkan pemeriksaan 25 mata pada keadaan bateri, minyak enjin dan tahap cecair, tayar dan ketebalan pad brek.

Ketua Hal Ehwal Korporat Petron Malaysia, Encik Zaimi Harun berkata, “Keselamatan adalah keutamaan Petron. Kami ingin membantu memastikan kenderaan di jalan selamat untuk menempuh jarak jauh, kerana satu pemeriksaan mudah dapat membantu mencegah kemalangan dan menyelamatkan nyawa.

“Kami juga berusaha menambahkan tawaran pemeriksaan kenderaan di lebih banyak stesen dan juga bekerjasama dengan lebih banyak rakan kongsi untuk tujuan yang sama”

“Pada tahun 2017, terdapat 533,875 angka kemalangan jalan raya yang membawa kepada 6,740 kematian.

“Keselamatan jalan raya adalah salah satu agenda utama kerajaan dan mengurangkan kemalangan jalan raya adalah matlamat utama kami. Kami sangat gembira melihat usaha-usaha dari Bosch Automotive Aftermarket dan Petron untuk mempromosikan keselamatan kereta dan jalan raya dan dengan sepenuh hati akan menyokong inisiatif mereka,” ujar YB Anthony Loke, Menteri Pengangkutan.

Turut hadir pada majlis pelancaran itu ialah Encik Simon Song, Pengarah Urusan Bosch Malaysia, Encik Pang Yoon Kong, Pengurus Negara Bosch Automotive Aftermarket Malaysia dan Encik Zaimi Harun, Ketua Hal Ehwal Korporat Petron Malaysia.

Untuk maklumat lanjut dan kemaskini pada kempen, log masuk ke Facebook Bosch Autoparts Malaysia (https://www.facebook.com/BoschAA.MY/).

Google ads
Back to top button