Artikel PilihanBuletin

SISTEM KEYLESS TELAH MENYEBABKAN SEKURANG-KURANGNYA 28 KEMATIAN SETAKAT INI.

Hari ini, sistem pengihidup push start keyless (tanpa kunci) menjadi semakin popular kerana ia memudahkan pengguna. Sistem ini sangat berguna tetapi ternyata ia ada kesan yang tidak dijangka.

Seperti yang dilaporkan oleh  New York Times, sekurang-kurangnya 28 orang telah terbunuh di Amerika Syarikat  akibat kesan karbon monoksida yang terhasil oleh kenderaan dengan sistem keyless. Sekurang-kurangnya 45 orang lagi cedera dan sebahagiannya pula mengalami kecacatan otak.
 
 
Laporan itu menyebut, sistem push start kini menjadi peralatan standard pada hampir separuh daripada kenderaan baru yang dijual di Amerika Syarikat dan ini menimbulkan risiko yang semakin meningkat memandangkan sesetengah pemandu lupa mematikan enjin mereka ketika mereka meletak di garaj.
 
Sesetengah pemilik memarkir kereta mereka, pergi ke rumah dan tidak menyedari enjin kenderaan masih hidup. Sekiranya ini berlaku untuk tempoh masa yang panjang, mereka akhirnya akan mengalami keracunan karbon monoksida.
 
Walaupun semakin banyak kematian, kebanyakan pembuat kereta tidak memperkenalkan sistem keselamatan yang boleh menghalang pembentukan karbon monoksida.
 
Persatuan Jurutera Automotif sebelum ini menyeru pengeluar mencipta mekanisme sistem keyless yang boleh memberi amaran kepada pemilik kenderaan apabila enjin kereta mereka masih hidup tetapi kunci tidak berada di dalam kenderaan atau berdekatan.
 
Pentadbiran Keselamatan Jalan Raya Lebuh Raya Kebangsaan (NHTSA) telah mencadangkan peraturan baru yang memerlukan kenderaan untuk memberi amaran kepada pemilik apabila pencucuhan itu tidak dimatikan. Walau bagaimanapun, banyak pembuat menentang peraturan baru dan ia tidak mendapat sambutan.
 
Walaupun begitu, ada sesetengah pengeluar mengambil inisiatif sendiri.
 
Model baru keluaran Ford akan mematikan enjin secara automatik jika kereta itu telah melahu selama 30 minit dan kunci utama tidak berada di dalam kenderaan.

 

 

Google ads
Back to top button