Buletin

BAS EKSPRESS KL-SEREMBAN KHAS UNTUK WANITA. TAMBANG LEBIH MURAH

Tiga syarikat bas ekspres yang menyediakan perkhidmatan laluan Kuala Lumpur-Seremban kini dikehendaki untuk menyediakan bas khusus untuk wanita.

Ia melibatkan lapan perjalanan sehari pada waktu pagi dan petang.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook berkata keputusan baru itu dibuat berdasarkan permintaan daripada penumpang wanita.

“Pada masa ini, terdapat tiga syarikat yang menyediakan perkhidmatan (KL-Seremban), dan kami telah memberitahu mereka untuk menyediakan empat perjalanan antara 5 pagi dan 7 pagi untuk penumpang wanita sahaja.

“Ini adalah untuk membolehkan penumpang wanita yang pergi bekerja setiap pagi untuk melakukan perjalanan dengan selesa,” katanya.

Beliau menambah, jumlah perjalanan yang sama perlu disediakan untuk waktu petang antara 5 malam dan 7 malam ke Seremban.

Mengikut statistik, sebanyak 2,000 penumpang menggunakan perkhidmatan bas ekspres antara laluan tersebut pada waktu puncak setiap pagi.

Loke juga berkata, tiga syarikat bas juga telah diberitahu untuk mengurangkan tambang sehala mereka dari RM7 kepada RM6.50.

“Saya diberitahu bahawa mereka secara unilateral meningkatkan tambang mereka dari RM6 hingga RM7 dari 1 Jun.

“Memandangkan tambang siling yang diluluskan oleh kami hanya RM6.50, mereka perlu mematuhi atau berisiko kehilangan lesen mereka,” katanya.

Loke berkata beliau gembira kerana syarikat-syarikat bas telah mematuhi peraturan dan mengurangkan tambang.

KREDIT: THESTAR

Google ads
Back to top button