Buletin

KAPAL LAYAR SUPER BERNILAI RM33 JUTA TERBAKAR DAN TENGGELAM DI PELABUHAN TORQUAY

Sebuah kapal layar berukuran panjang 25 meter dan bernilai AS$7.6 juta (RM33.21 juta) terbakar dan karam di pelabuhan Torquay, Devon, England.

Menurut laporan BBC, saksi mendengar dentuman kuat sebelum berlaku kebakaran.

Ia merebak daripada bahagian hadapan dan mengakibatkan api marak sehingga seluruh kapal layar terbabit.

Pasukan bomba dikejarkan ke lokasi kapal layar mewah super itu berlabuh selepas menerima panggilan kecemasan.

Api dan asap akibat kebakaran menyebabkan beberapa orang terperangkap di hujung jeti de­ngan polis mengesahkan, kapal itu hanyut dari tempat ia berlabuh sejak sebulan lalu.

Agensi Alam Sekitar memberi tumpuan untuk menangani pencemaran dengan kebimba­ngan kesan tumpahan minyak selepas kira-kira sembilan tan diesel dipercayai tenggelam ke dalam Lautan Atlantik.

“Pegawai-pegawai kami telah memeriksa kualiti udara di sekitar pelabuhan Torquay petang ini (kelmarin) berikutan kebakaran kapal layar ini diisytiharkan sebagai insiden besar.

“Dengan kapal layar tersebut tenggelam bersama sembilan tan diesel di dalamnya, fokus sekarang adalah pada kawalan pencemaran,” kata agensi ber­kenaan dalam kenyataan di laman Twitter.

Tumpahan minyak boleh memudaratkan ekologi lautan, pantai, sungai, dasar laut dan habitat hidupan laut.

Polis mengesahkan tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kebakaran itu yang memaksa pelabuhan dan kawasan dermaga ditutup sementara sehingga kerja-kerja pembersihan selesai. – KOSMO!/autoevolution/BBC

Google ads
Back to top button