Buletin

UJIAN PELANGGARAN ASEAN NCAP WAJIB MULAI TAHUN HADAPAN

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mengumumkan bahawa Pematuhan Pelabelan Program Penilaian Kereta Baharu ASEAN (ASEAN NCAP) akan mula dikuatkuasakan secara mandatori mulai 1 Mac 2020.

Katanya, di bawah program ini, syarikat pembuat kenderaan perlu memenuhi Garis Panduan Pematuhan Pelabelan ASEAN NCAP yang akan memberi nilai tambah darisegi keselamatan sesebuah kenderaan.

Berucap di Majlis Peluncuran Garis Panduan Pematuhan Pelabelan ASEAN NCAP di Dewan Serbaguna KPDNHEP di sini hari ini, beliau berkata penilaian ASEAN NCAP bertujuan memberi maklumat kepada pengguna mengenai tahap keselamatan kebolehtahanan perlanggaran sesuatu kenderaan penumpang apabila berlaku pelanggaran.

Hadir sama, Timbalan Menteri KPDNHEP, Tuan Chong Chien Jen dan Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd Aziz.

“Untuk permulaan bermula 1 Mac ini, pelabelan ASEAN NCAP ini akan berjalan secara sukarela. Ini bermaksud, syarikat-syarikat pembuat kenderaan digalakkan mempamerkan “rating ” mengikut bintang yang diberikan oleh pihak pengendali ujian pelanggaran.

“Bagaimanapun, jika label ASEAN NCAP ada pada kenderaan pengeluar dengan bintang tertentu, ia akan memberi nilai tambah kepada mereka untuk menarik minat pembeli kerana mempunyai ciri keselamatan yang diiktiraf, mengandungi maklumat mengenai spesifikasi kenderaan dan kod QR ” ujarnya.

Pelekat label kenderaan hanya boleh dikeluarkan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) selepas didaftarkan kelulusannya oleh Bahagian Standard Kepenggunaan KPDNHEP.

KPDNHEP akan menggunakan Akta Perihal Dagangan (APD) 2011 dalam menguatkuasakan garis panduan ini yang mana pengeluar melalui wakil jualan hendaklah mempemerkan pelekat pada cermin hadapan dan cermin tepi kenderaan di mana-mana pusat jualan atau pameran kereta.

Beliau memberi amaran kepada mana-mana pengeluar atau wakil jualan yang tidak mendapat kelulusan ujian pelanggaran ASEAN NCAP supaya memastikan mereka tidak melekatkan label yang tidak diluluskan oleh ASEAN NCAP pada kenderaan kerana tindakan di bawah Akta Perihal dagangan 2011 boleh diambil ke atas kesalahan itu.

Jika disabitkan kesalahan boleh didenda sebanyak RM 100,000.00 bagi orang persendirian atau RM 250,000.00 bagi syarikat atau penjara tidak melebihi tiga tahun kerana kesalahan melabelkan penyataan palsu yang boleh memperdayakan pengguna.

Google ads
Back to top button