Buletin

HONDA, GM PERKENALKAN ENJIN HIDROGEN TERKINI – BAKAL DIINTEGRASIKAN PADA HONDA CR-V BAHARU

General Motors Co. (GM) dan Honda Motor Co. (HMC) mengumumkan kerjasama penting yang dipanggil Fuel Cell System Manufacturing (FCSM), satu usaha sama 50-50.

Kerjasama ini, disokong oleh pelaburan AS$85 juta (RM401 juta), telah menubuhkan sebuah kemudahan canggih di Michigan untuk menghasilkan sel bahan api hidrogen untuk kenderaan bertenaga hidrogen.

FCSM akan memberi tumpuan kepada peningkatan prestasi, daya tahan, dan pengurangan kos pengeluaran, sekaligus memainkan peranan penting dalam membentuk masa depan pengangkutan lestari.

Kedua-dua GM dan Honda berkomitmen untuk menjadikan teknologi lestari lebih mudah diakses dan optimis tentang penerimaan pengguna.

Naib Presiden FCSM, Tetsuo Suzuki berkata, “Kami telah mencipta sistem pengeluaran yang menyepadukan kekuatan Honda dan GM.”

“Kami berusaha untuk menggunakan teknologi sel bahan api hidrogen pada masa hadapan dan kami sedia memenuhi keperluan anda.”

Honda mempunyai cita-cita tinggi untuk kenderaan bertenaga hidrogen, termasuk mengintegrasikan sistem hidrogen baru ke dalam model CR-V yang dijangka akan memasuki pasaran pada tahun 2024.

Penyertaan fungsi plug-in bertujuan untuk meningkatkan keselesaan kerana infrastruktur pengisian hidrogen yang terhad.

Kerjasama antara GM dan Honda adalah sebahagian daripada trend industri, dengan pengilang automotif lain juga melabur dalam enjin hidrogen, menunjukkan minat yang semakin meningkat mengenai peranan hidrogen di masa hadapan.

Google ads
Back to top button