Buletin

JENIS INSURANS MANAKAH MELINDUNGI KEROSAKAN KERETA ANDA DARIPADA BENCANA ALAM?

Ketika Taufan Ian semakin reda, ramai pemandu di Florida, Georgia dan Carolina,Amerika Syarikat tertanya-tanya sama ada syarikat insurans akan membayar untuk membaiki kerosakan kereta mereka.

Ia sebenarnya bergantung pada perlindungan yang mereka ambil. Sesetengah polisi akan membiarkan pemandu kenderaan menanggung bil, manakala pelan lain akan menampung kos pembaikan yang lain.

Sekiranya tidak begitu pasti dengan pelan insurans, segala butiran tersebut ada pada dokumen polisi. Berikut ialah pelan insurans kereta yang melindungi kerosakan akibat taufan.

Insurans kemalangan

Pemandu dengan insurans kemalangan tidak akan dilindungi untuk kerosakan taufan. Itu kerana pemegang polisi hanya akan dilindungi sekiranya mengalami kemalangan kereta.

Insurans kemalangan akan membantu pemegang polisi membayar membaiki kenderaan. Ia tidak melindungi kerosakan pada kenderaan orang lain atau sebarang kecederaan badan yang dialami oleh pemandu dalam kemalangan. Ia juga tidak melindungi kemalangan yang melibatkan haiwan atau kerosakan kereta akibat bencana alam, kebakaran atau kecurian.

Liabiliti sahaja

Insurans liabiliti melindungi sebarang kecederaan atau kerosakan yang disebabkan oleh pemegang polisi. Ini bermakna insurans liabiliti tidak akan melindungi kerosakan taufan.

Pemandu yang melanggan insurans liabiliti juga mesti meningkatkan polisi kepada perlindungan komprehensif, juga dikenali sebagai ‘perlindungan penuh.’ Perbezaan besar antara liabiliti sahaja dan perlindungan penuh ialah perlindungan penuh membayar liabiliti serta kerosakan pada kenderaan pemegang polisi.

Insurans liabiliti biasanya kira-kira 64 peratus lebih murah berbanding perlindungan penuh, dengan yang pertama berharga sekitar AS$720 (RM3,345) setahun.

Dasar yang menyeluruh

Pemandu dengan insurans kereta komprehensif dilindungi untuk kerosakan akibat taufan. Perlindungan komprehensif bermakna ia akan membayar kerosakan pada kenderaan anda, kenderaan orang lain dan sebarang bil perubatan yang anda tanggung.

Perlindungan menyeluruh juga merangkumi perlindungan kemalangan, membayar kerosakan akibat cuaca, seperti lekuk akibat ribut hujan batu atau banjir disebabkan oleh taufan.

Hampir 80 peratus pemandu Amerika Syarikat mempunyai liputan komprehensif. Jika anda masih tidak pasti jenis polisi yang anda miliki, serahkan tuntutan dan syarikat insurans anda akan bertindak balas, menerangkan jenis perlindungan kepada anda.

Google ads
Back to top button