Buletin

MALAYSIA TERSENARAI NEGARA BOLEH MASUK THAILAND BERMULA 1 NOVEMBER INI

Thailand bakal membuka pintu sempadan kepada 46 negara yang dikategorikan sebagai rendah risiko Covid-19 bermula 1 November ini.

Para pelancong dari 46 negara itu tidak perlu menjalani kuarantin sekiranya mereka memasuki Thailand menggunakan jalan udara dan keputusan ujian Covid-19 adalah negatif.

Pengumuman dibuat Perdana Menteri Prayut Chan-o-cha menerusi laman Facebook.

“Kita perlu bertindak segera dan lakukan sekarang kerana jika kita hanya menunggu, dibimbangi semuanya akan terlambat.

“Lagipun, terletak pada tangan pelancong untuk pergi ke mana-mana negara yang mereka ingin,” katanya.

Antara 45 negara itu termasuk Malaysia, Singapura, China dan Amerika Syarikat (AS).

Senarai 45 negara yang boleh memasuki Thailand itu dikeluarkan oleh Setiausaha Tetap Kementerian Luar, Thani Thongphakdi.

Menurut kementerian itu, pelancong perlu menetap di negara atau wilayah yang dibenarkan kemasukan sekurang-kurangnya selama 21 hari berturut-turut dan perlu melakukan ujian saringan Transkripsi Balikan-Tindak balas Berangkai Polimerase (RT-PCR) dalam tempoh 72 jam sebelum berlepas ke Thailand.

“Selepas tiba di negara ini, mereka dikehendaki melakukan RT-PCR sekali lagi dan menunggu sehingga keputusan keluar di hotel yang ditetapkan, selain pelancong diwajibkan mempunyai perlindungan insurans perubatan sebanyak AS$50,000 (RM207,906),” jelas kementerian tersebut.

Dalam pada itu, Prayut menegaskan rancangan pembukaan pintu sempadan negara ini diubah selepas semakin banyak negara mula membenarkan aktiviti pelancongan luar.

“Saya sudah bertanya kepada Kementerian kesihatan mengenai perkara ini (pembukaan sempadan negara) dan meminta supaya program vaksinasi dipercepatkan,” ujarnya. – NikkeiAsia/UTUSAN

Google ads
Back to top button