Buletin

KERAJAAN SARAWAK SAMAN PETRONAS

Petroliam Nasional Bhd (Petronas) hari ini mengesahkan bahawa kerajaan Sarawak dan pentadbir cukai jualan negeri telah memfailkan tuntutan terhadapnya atas dakwaan kegagalan membayar cukai jualan kepada kerajaan negeri.

“Petronas menegaskan bahawa pentadbir cukai jualan negeri Sarawak dan kerajaan negeri Sarawak telah memfailkan tindakan terhadap Petronas Mahkamah Tinggi Kuching pada 21 Nov, 2019, kerana tidak membayar cukai jualan Sarawak ke atas produk petroleum,” syarikat minyak negara itu berkata dalam satu kenyataan semalam.

Pada hari Khamis lalu, Menteri Sarawak di Jabatan Ketua Menteri (Undang-undang, Hubungan Persekutuan dan Pemantauan Projek) Datuk Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali berkata dalam satu kenyataan bahawa Petronas tidak membayar cukai jualan negeri untuk produk petroleum di bawah Jualan Negeri Ordinan Cukai 1998 yang tang sepatutnya dilunaskan kepada kerajaan negeri Sarawak.

“Sebagai tindakan lanjut, kerajaan negeri tidak mempunyai pilihan dan  memulakan tindakan undang-undang untuk mendapatkan sejumlah cukai yang belum dibayar,” katanya.

Terdahulu dalam satu kenyataan dari kerajaan negeri Sarawak tidak menyebut jumlah yang dituntuy dari Petronas.

Di Sarawak, cukai jualan negeri lima peratus dikenakan pada 1 Jan tahun ini dan Petronas dikatakan satu-satunya syarikat minyak dan gas yang beroperasi di negeri ini yang belum membayar cukai jualan.

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button