Buletin

SIC BUKA PINTU UNTUK ACARA BASIKAL,LARIAN

Litar Antarabangsa Sepang (SIC) akan melihat kepada bidang yang belum dimanfaatkan dalam mempelbagaikan pendapatan agar dapat bertahan semasa pandemik Covid-19.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Azhan Shafriman Hanif berkata sukan permotoran tempatan merupakan antara industri yang terjejas teruk oleh pandemik berkenaan, justeru pembukaan trek untuk acara larian dan berbasikal yang selamat merupakan antara inisiatif tersebut.

“Kira-kira 80 hingga 90 peratus perniagaan kami diperoleh melalui sewaan trek dan bahagian lain ialah acara antarabangsa. Apabila saya memasuki (bidang ini), saya lihat banyak perniagaan yang kita tidak manfaatkan lagi, sebagai contoh sekarang berbasikal amat diminati, mengapa kita tidak gunakan litar ini untuk kegunaan semua.

“Lebih banyak acara di SIC dengan prosedur operasi standard (SOP) jadi sesiapa sahaja boleh berbasikal dengan selamat di sini. Saya ingin membuka SIC untuk lebih ramai orang… dipanggil merakyatkan SIC… Bukan sahaja datang untuk menonton perlumbaan, tetapi juga untuk acara lain,” katanya pada webinar Steering and Marshalling the Motorsports Industry into 2021 anjuran Richard Wee Chambers.

Azhan Shafriman menjelaskan beliau melihat peluang baik untuk memula dan menetapkan semula SIC sebagai satu jenama pada tempoh mencabar ini.

Katanya, SIC perlu bersedia merebut peluang tersebut apabila pasaran beralih ke arah SIC dalam kebiasaan baharu ini.

“Memandangkan pemerolehan penajaan dijangka sukar pada 2021, sektor korporat masih boleh menyokong sektor permotoran menerusi penajaan dalam bentuk lain berbanding sumbangan dana,” ujarnya. – BH

Google ads
Back to top button