Buletin

“HATI-HATI DENGAN ANCAMAN PENGELUAR KERETA CHINA” – ELON MUSK

Tesla telah mencapai kejayaan luar biasa dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi Elon Musk juga sedar akan ancaman daripada pengeluar asal China.

Elon Musk memberi amaran bahawa pembuat kereta China akan menguasai pasaran global sepenuhnya jika negara lain tidak mengenakan halangan perdagangan kenderaan elektrik yang datang dari Timur Jauh.

“Jika tiada halangan perdagangan ditubuhkan, mereka akan ‘menghancurkan’ kebanyakan syarikat kereta lain di dunia,” lapor Reuters.

“Mereka sangat bagus,” Tambah Elon Musk lagi.

Amaran itu datang sejurus selepas BYD menjadi firma EV paling laris di dunia pada suku akhir 2023, walaupun Tesla secara agresif mengurangkan harga sepanjang tahun, mengejar volum dengan mengorbankan keuntungan.

China juga mengatasi Jepun sebagai pengeksport kereta terbesar dunia pada 2023 dan nampaknya akan mengulangi kejayaan itu pada 2024 apabila ia mula mengembangkan aktiviti jualannya ke Eropah.

Elon Musk sebenarnya tidak bersendirian menyatakan kebimbangan tentang ancaman China, tetapi Tesla sekurang-kurangnya mempunyai beberapa model bakal diperkenalkan.

Awal minggu ini, Reuters melaporkan bahawa Tesla akan memulakan pengeluaran pada 2025 bagi crossover baharu yang diberi nama kod Redwood.

Model peringkat permulaan berkenaan menggunakan platform baharu yang akan mengurangkan kos pengeluaran, membolehkan Tesla membawanya ke pasaran kurang daripada AS$30,000 (RM141,810).

Google ads
Back to top button