Artikel PilihanBuletin

SUBSIDI PETROL B40 AKAN DIBERI SECARA TUNAI MENERUSI AKAUN BANK

Pemilik kenderaan bagi glongan di bawah 40 (B40) akan menerima subsidi minyak mereka dari kerajaan secara terus melalui akaun bank mereka, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Bera Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang ingin mengetahui bagaimana kerajaan merancang untuk memberi subsidi dan kaedah yang digunakan kerana terdapat mereka yang berkelayakan yang tinggal di kawasan luar bandar dan mungkin mengalami kesulitan.

Ahli Parlimen Pembangkang bertanya sama ada subsidi akan diberikan setiap orang, atau setiap kenderaan, jumlah petrol yang dibenarkan untuk individu atau kenderaan, dan jika ada kupon khas atau kad yang diberikan untuk digunakan di kios petrol.

“Soalan-soalan itu adalah dalam rangka perkara-perkara yang sedang dimuktamadkan sekarang,” kata Saifuddin ketika masa persoalan di Dewan Rakyat.

Beliau berkata penggunaan kad di kiosk petrol kecil dan sebagainya akan diambil kira, sambil menambah bahawa kerajaan berharap untuk mengelakkan keributan pada tarikh pelancarannya.

“Jadi, apabila kita menguatkuasakan subsidi sasaran, ia akan melalui kemasukan langsung tunai ke akaun penerima,” katanya.

Beliau berkata, 90 peratus daripada kumpulan B40 menerima terus tunai pada skim Bantuan Bantuan Sara Hidup (BSH).

Beliau menambah bahawa kerajaan telah meminta beberapa bank untuk membantu membuka akaun bagi 10 peratus lagi kumpulan berpendapatan rendah yang kebanyakannya tinggal di kawasan pedalaman supaya “100 peratus penerima BSH mempunyai akaun bank”.

Beliau berkata pada hari pelancaran subsidi itu, hanya ada satu harga petrol, dan semua orang akan membayar harga yang sama, tetapi pemandu B40 akan dibayar balik kemudian dengan subsidi yang dimasukkan ke dalam akaun.

KREDIT: MALAY MAIL

Google ads
Back to top button