Buletin

AMBIL INSURANS PERUBATAN DAN PERJALANAN BILA BERCUTI DI THAILAND – DUTA MALAYSIA

Rakyat Malaysia yang melancong ke Thailand semasa cuti sekolah dan musim perayaan yang disarankan untuk mengambil insurans perjalanan dan perubatan untuk mengelakkan masalah di kemudian hari.

Duta Besar Malaysia ke Thailand Datuk Jojie Samuel menjangkakan ramai rakyat Malaysia akan pergi ke Thailand terutama Selatan Thailand semasa cuti Krismas dan Tahun Baru akan datang.

“Kami menasihatkan rakyat Malaysia supaya lebih berwaspada dan berhati-hati dengan barangan peribadi terutamanya pasport.

“Dapatkan insurans perubatan atau perjalanan walaupun untuk percutian singkat ke Thailand. Mereka yang mempunyai keluarga besar boleh mengambil insuran kumpulan. Insurans ini ada perlindungan perubatan, jika perkara buruk berlaku.

“Jangan ambil ringan (insurans perubatan dan perjalanan). Kami tidak mahu mereka ambil risiko kerana apa-apa pun boleh berlaku. Ada kes rakyat Malaysia yang dimasukkan ke hospital, “katanya kepada Bernama selepas menghadiri Perhimpunan Akhir Tahun di kedutaan.

Jojie juga menggesa rakyat Malaysia terutama yang merancang untuk memandu ke Thailand untuk mengambil langkah berjaga-jaga dan mengelakkan memandu pada waktu malam.

Bagi mereka yang menyewa kereta untuk melakukan perjalanan, beliau berkata pemandu mesti memastikan kenderaan itu diinsuranskan sepenuhnya.

“Ambil Insurans Komprehensif yang meliputi pemandu, kereta serta individu lain yang terlibat dalam kemalangan itu. Pemandu Malaysia biasanya mengambil Insurans Pihak Ketiga yang tidak melindungi mereka, “katanya.

Sementara itu, Jojie juga menasihatkan rakyat Malaysia yang melakukan perjalanan ke Thaland untuk mengambil tahu apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan.

Untuk bantuan segera, pelancong Malaysia boleh menghubungi Hotline Polis Pelancong Thai di 1155 atau ke Pusat Bantuan Pelancong Thai terdekat.

Dalam kes kecemasan (selepas waktu pejabat), hubungi pegawai tugas kedutaan di: +668 7028 4659.

Alamat kedutaan: 33-35 South Sathorn Road Tungmahamek, Sathorn Road, Bangkok

Telefon: + 66-2-629 6800

+ 66-2-629 6831/3904/4103/2304 (untuk urusan konsular semasa waktu kerja)

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button