Artikel PilihanMotosikal

INI CERITA SAYA. KISAH RESTORASI YAMAHA SS TWO

Assalamualaikum..

ok hari ni abang free sikit, sempena minggu RetroMania Morib minggu ni kita sambung psal cerita SS2 NOS UNREG yang tergantung 4 hari lepas..

ok, cerita tu abang bohong sunat je sebenarnya, mana mau cari weh SS2 UnReg?? Kalau RXZ @ 125z abang caya boleh dapat lagi yang UnReg kat kedai @ collector, cume stanby cash yang padu.. tapi kalau betul jmpa SS2 yg UnReg, 😙💨 jackpot umpama jmpa karung guni penuh wang emas lerrr..💰

Ok cerita betul dia bukan moto UnReg sebenarnya, tapi owner restore balik moto pusaka peninggalan orang tuanya yang lama tersadai..

1 hari owner nama Dinzly (bukan nama dlm K/P) telah ke kedai moto untuk membeli sebiji Y15 movi M putih dengan pinjaman aeon credit namun di halau oleh staff kedai moto tersebut, so Dinzly blik rumah & membuat keputusan untuk membaikpulih & restore balik moto SS2 yg tersadai bertahun2 tu..

Toyota Avanza MREC – Mobile

Alhamdulillah..setelah hampir 2 bulan Dinzly memulakan projek acah2 restore ni, finally siap jugak walaupon banyak halangan & masalah yang datang.

Beli barang sekali pasang fitting tak ngam, beli barang online time sampai indah khabar dari rupa, pergi hantar sand blasting boleh pulak bengkel sandblast kena pecah dengan penyamun, ada [email protected] item yang payah namatey nak dapat, & harga tumbuk halkum, stok pupus begini la gayanyer..

Nasib baik la Dinzly jumpa bantuan mendapatkan barang2 loose part NOS dari Runner2 masih ada barang2 SS2 dari seluruh semenanjung terutamanya runner2 area banting klang, kuala selangor, kelantan, JB, tak lupa juga kepada shopee yang banyak sale & free shipping, & paling menyumbang adalah kedai2 moto di Tongkiat! 😂

Selama 2 bulan projek restore ini, Dinzly telah melantik/ mempercayai/ mengamanahkan Bengkel Tam Motor Projek utk menyiapkan moto SS2 ini, terima kasih kepada owner bengkel Mohd Nizam yang amik serius dalam projek ni & pomen yang super cermat/detail Nur Fikry ..

tq juga pada kawan2 yang banyak bagi sokongan/ rahcun/ kecaman..tq semua yang terlibat teman Dinzly g Tongkiat, tolong COD barang, tolong hantar sandblast & secara langsung @ x lngsung dalam menyempurnakan seketol besi rare yang dah boleh masuk muzium retro khazanah negara..(ujar Dinzly kpd abang..) ok, sembang dah panjang lebar,?

engkorang nikmati la gambo2 yg x seberapa tuh.. 😘

KREDTI: CARTE BLANCHE

GALERI

Tags
Google ads

admin

mekanika.com.my / permotoran gaya baru untuk generasi baru.
Back to top button