Buletin

INI PROGRAM BIJAK UNTUK DIDIK KANAK-KANAK PAKAI TOPI KELEDAR.

Menurut laporan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia, hanya 15 peratus kanak-kanak di Malaysia memakai alat keselamatan yang sesuai apabila menaiki motosikal dengan ibu bapa mereka ke sekolah. Ini bermakna setiap hari, kanak-kanak berisiko untuk pergi dan pulang dari sekolah.

Program ini dibuat bagi membantu menjadikan jalanraya lebih selamat. Ia bertujuan untuk memangkin perubahan tingkah laku yang diperlukan untuk menggalakkan tabiat keselamatan jalan raya kepada kanak-kanak pada usia muda.

Perubahan perlu berlaku dengan pantas, oleh itu, bersama-sama dengan Kementerian Pendidikan dan syarikat korporat swasta, My Perintis telah menganjurkan program unik bertujuan memberikan kesedaran kepada masyarakat.

Mendidik kanak-kanak dengan pemakaian topi keledar dari peringkat awal mampu memberi mereka pendedahan tentang betapa pentingnya aspek keselamatan apabila berada di jalanraya.

MyPerintis memulakan Program Adiwira Topi Keledar dengan penaja rasminya, Kurnia Insurans, untuk melengkapkan lebih baik pelumba anak-anak terhadap bahaya kemalangan jalan raya pada bulan Mac 2019.

Pada separuh pertama tahun ini, Program Adiwira Topi Keledar bermula kempen perintis dengan lebih 1,600 helmet kanak-kanak disesuaikan yang dibuat dan diedarkan ke seluruh 30 sekolah terpilih di Lembah Klang, Johor Bharu, dan Kota Bharu.

MyPerintis ingin meluaskan lagi program ini sehingga ke 50,000 topi keledar kanak-kanak di Fasa Kedua ini di mana ia akan melibatkan 200 buah sekolah rendah di seluruh Malaysia.

Kurnia Insurans mengambil initiatif  melalui  tanggungjawab sosial korporat (CSR) mereka dengan menaja 25,000 topi keledar kanak-kanak untuk memenuhi 100 buah sekolah seluruh Malaysia.

Ketua Pengarah Eksekutif Kurnia, Derek Roberts dalam ucapan beliau telah berkata, “Kami perlu mengambil langkah  terlebih dahulu  dan berharap langkah kecil ini akan membawa perbezaan. Kami juga komited untuk merelisasikan visi “One Child.One Helmet.One Life.” untuk melindungi kanak-kanak dan kami menyeru supaya lebih ramai tampil ke hadapan dan membantu.

Google ads
Back to top button