Buletin

OP SELAMAT, 13 KEMATIAN DICATATKAN DI KELANTAN

Kelantan mencatatkan 609 kemalangan semasa ‘Op Selamat’ sejak operasi keselamatan jalan raya dilancarkan pada 29 Mei.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Negeri, Supt Markandan Subramaniam berkata daripada jumlah itu, 11 adalah kemalangan maut yang melibatkan 13 kematian.

“Mangsa termasuk pemandu, penumpang, penunggang basikal, penunggang motosikal dan pejalan kaki”

Markandan berkata siasatan mendapati penyebab utama kemalangan maut adalah disebabkan kenderaan memotong dan menghala ke lorong bertentangan, memintas kenderaan dengan cara berbahaya dan pengguna jalan raya yang tidak sabar.

“Bagi pejalan kaki dan penunggang basikal, mereka biasanya terburu-buru ketika menyeberangi jalan raya, jadi mereka akhirnya bertembung dengan kenderaan yang sedang bergerak,” katanya.

Beliau berkata dalam tempoh yang sama sejumlah 8,414 saman dikeluarkan melibatkan pelbagai kesalahan dengan majoriti adalah untuk kesalahan halaju.

Beliau juga menggesa para pemandu supaya lebih waspada dan berhati-hati untuk mengelakkan tragedi terutamanya semasa musim perayaan, berikutan peningkatan bilangan kenderaan di jalan raya.

“Selepas ini (musim perayaan), kenderaan akan meninggalkan Kelantan dan diharapkan semua pengguna jalan raya akan lebih berhati-hati dan tidak memotong kenderaan dengan sewenang-wenangnya, kerana tindakan mereka boleh menyebabkan kemalangan.

“Biasanya, kemalangan berlaku di kawasan yang dikenal pasti sebagai ‘kawasan hitam’ terutama di sepanjang laluan Kuala Krai-Gua Musang dan Tanah Merah-Jeli-Gerik. Di jalan raya ini, pemandu perlu berjaga-jaga dan berhati-hati, “katanya.

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button