Buletin

PENGENDALI LEBUHRAYA KESAS DAN SMART SETUJU TERIMA TAWARAN KERAJAAN

Lingkaran Trans Kota Holdings Bhd (Litrak) dan syarikat bersekutu Litrak Sistem Penyuraian Trafik KL Pusat Holdings Sdn Bhd (Sprint Holdings) telah memutuskan untuk menerima tawaran kerajaan untuk mengambil alih Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan Lebuhraya Sprint.

Lembaga pengarah kedua-dua syarikat itu telah “mendapai bahawa tawaran kerajaan adalah adil dan munasabah”, kata Litrak dalam satu kenyataan dengan Bursa Malaysia semalam.

Menteri Kewangan Inc (MoF Inc) bulan lepas menawarkan pembelian anak syarikat milik penuh Litrak Lingkaran Trans Kota Sdn Bhd (syarikat konsesi LDP) untuk RM2.47 bilion dan Sprint Holdings milik 50 peratus untuk RM1.98 bilion, kurang sebarang keterhutangan kedua-dua syarikat.

Kedua-dua tawaran ini bersyarat antara satu sama lain dan bersyarat dalam tawaran untuk Lebuhraya Shah Alam (Kesas) dan Stormwater Management and Road Tunnel (SMART).

Gamuda Bhd dan Kumpulan Perangsang Selangor Bhd sebelum ini mengumumkan bahawa mereka bersetuju untuk menerima tawaran MoF Inc bagi masing-masing 30 peratus dan 20 peratus kepentingan ekuiti, di Sprint Holdings.

Gamuda juga telah memutuskan untuk menerima tawaran MoF Inc untuk mengambil alih Kesas dan Smart.

Dalam kenyataan hari ini kepada bursa itu, Litrak berkata ia dan Sprint Holdings dijangka memulakan rundingan dengan MoF Inc untuk memuktamadkan terma dan syarat perjanjian bagi pembelian lebuh raya tol yang dicadangkan dan untuk menandatangani perjanjian muktamad dengan MoF Inc menjelang 30 Ogos.

Syarikat itu berkata ini adalah tertakluk kepada penerimaan tawaran Kesas dan Smart oleh MoF Inc, dan kelulusan Kabinet.

Dilaporkan sebelum ini bahawa kerajaan menawarkan untuk membayar pemegang saham Litrak Holdings dan Gamuda RM6.2 bilion untuk mengambil alih empat lebuh raya bertol di Ibu kota.

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button