Artikel PilihanBuletin

SUBSIDI PETROL: KERAJAAN PUTUSKAN UNTUK BERI WANG TUNAI

Pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan memberi tambahan wang tunai secara terus kepada isi rumah berpendapatan rendah yang telah mendaftar untuk skim bantuan kos (BSH) sebagai subsidi petrol.

Keputusan untuk menggunakan format pemberian tunai yang sama dengan program BSH telah dicapai selepas perbincangan yang berpanjangan yang menyaksikan para penggubal dasar mempertimbangkan pelbagai cadangan selama hampir setahun.

Kerajaan baru sebelum ini telah berjanji untuk memuktamadkan mekanisme pemberian subsidi petrol selewatnya pada Jun lalu namun tidak dapat membuat keputusan mutlak setakat ini.

Bagi merencana pelan yang boleh akan menyaksikan subsidi petrol hanya diedarkan kepada mereka yang layak, pakar ekonomi mendakwa ia akan menjadi “sukar” dan terdedah kepada ketirisan memandangkan kekurangan data yang boleh dipercayai.

Tetapi sumber memberitahu akhbar Malay Mail bahawa kerajaan telah membina pangkalan data yang lebih baik, yang telah dikemaskini menerusi maklumat pemilikan pendapatan dan kenderaan yang diekstrak daripada data Jabatan Pengangkutan Jalan dan BSH.

Kebanyakan pemohon untuk BSH diselidiki menggunakan pendapatan bulanan dan pencen mereka.

“Kami akan menggunakan senarai BSH untuk menentukan siapa yang layak mendapat subsidi wang tunai tersebut,” kata seorang pembantu kanan dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

“Kita boleh menyemak silang dengan data dari JPJ. Dari sana, kita dapat melihat siapa yang memiliki kenderaan apa. Mereka yang tidak memiliki apa-apa tidak akan menerima wang tunai, “katanya.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata pada November tahun lepas bahawa kerajaan merancang untuk memberi subsidi kepada pemilik kenderaan dan motosikal dengan kapasiti enjin di bawah 1,500cc dan 125cc sekurang-kurangnya 30 sen seliter bagi petrol RON95.

Lim berkata subsidi akan dihadkan kepada 100 liter setiap pemilik kenderaan dengan enjin 1,500cc dan 40 liter bagi mereka yang mempunyai motosikal. Putrajaya menganggarkan subsidi tersebut bernilai RM2 bilion.

Mereka yang berhujah untuk bantuan ini memberitahu bahawa maklumat yang diperlukan untuk mengenal pasti golongan miskin sering kali kompleks dan tidak tepat, dan menyebabkannya tidak mencapai sasaran yang dimaksudkan. Mereka juga tidak menolak berlakunya “kebocoran” yang akhirnya subsidi disalurkan pada keluarga yang tidak layak.

Bagaimanapun, seorang lagi pegawai kanan KPDNHEP yang bercakap dengan Mail Melayu berkata, kerajaan telah merangka”cara lain” yang boleh digunakan untuk pemohon ditapis bagi memeriksa pendapatan dan data pemilikan kenderaan mereka.

“Akan ada cara lain untuk memeriksa, tetapi lebih baik tunggu pengumuman menteri. Kerajaan juga merancang untuk mengkaji semula mekanisme pemberian subsidi ini pada setiap empat bulan.

Menteri KPDNHEP Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dijangka mengumumkan program subsidi petrol tunai pada hari Rabu, tetapi terpaksa menangguhkannya kerana terpaksa berada di Parlimen.

Pada hari Sabtu, Saifuddin meminta rakyat bersabar, dengan mengatakan kerajaan memerlukan masa untuk menyelesaikan mekanisme pembayaran walaupun menjanjikan untuk mengumumkan sesuatu pada bulan lepas.

Pada hari yang sama, menteri itu berkata beliau yakin subsidi akan dilaksanakan paling lewat, tahun ini.

Data rasmi menunjukkan, rakyat Malaysia menggunakan kira-kira 1.2 bilion liter petrol setiap bulan dan 90 peratus daripadanya adalah RON95 subsidi. Hanya 10 peratus pemilik kenderaan yang menggunakan RON97.

KREDIT: MALAY MAIL

Google ads
Back to top button