Buletin

JANGAN PANDU KE THAILAND TANPA INSURANS

Beberapa hari yang lepas warga Malaysia sekali lagi dikejutkan dengan kes kemalangan yang melibatkan kereta pendaftaran Malaysia yang dipandu oleh rakyat Malaysia dan juga kematian warga Thailand. Memang tidak dapat dinafikan Thailand yang kaya dengan keindahan semulajadi dan syurga makanan sentiasa menggamit warga Malaysia untuk berkunjung ke sana.

Namun sebelum meneruskan perjalanan atau perancangan anda, kata anda baca dahulu catatan yang dibuat oleh rakan penulis Norzaini Elias berkenaan insurans yang wajib anda beli sebelum memandu ke Thailand

===============================================================

Sebelum memandu ke Thailand, biasanya rakyat Malaysia akan singgah di kedai-kedai insurans Thai di sempadan untuk membeli insurans Thailand. Harganya pun agak murah antara RM18 ke RM20 sahaja untuk kereta selama 9 hari. Ramai yang tak tahu insurans ini hanya melindungi perkara berikut:

1. Kecederaan pihak ketiga 80K baht (perlindungan rakyat Thailand sahaja)

2. Jika pihak ketiga meninggal atau hilang upaya 300K baht (perlindungan rakyat Thailand sahaja)

Harta benda pihak ketiga tidak dilindungi. Jika kita ingin melindungi harta benda pihak ketiga, boleh ambil ‘voluntary insurance’. Tapi ‘voluntary insurance’ hanya lindungi kenderaan pihak ketiga sahaja. Harta lain seperti kedai, lampu isyarat, pagar dan sebagainya tidak dilindungi. Jumlah perlindungan adalah 200K baht.

Apa yang berlaku jika anda cuai dan menyebabkan kemalangan, dan jumlah insurans Thailand ini tidak mencukupi? Kebanyakan insurans perjalanan (‘travel insurance’) ada perlindungan ‘personal liability’. ‘Personal liability’ ini melindungi kita dari tuntutan kerugian yang dibuat melalui peguam atau mahkamah disebabkan kecuaian kita. Contoh petikan ‘policy wording’ dari AXA Travel Insurance:

Selain itu, ada insurans kemalangan diri (‘personal accident’) yang mempunyai manfaat ‘personal liability’. Tapi pastikan PA anda mempunyai manfaat perlindungan di luar negara. Contoh petikan dari policy wording AXA SmartPA Enhanced:

‘Travel insurance’ dan ‘Personal accident’ juga penting untuk anda melindungi diri sendiri jika berlaku kemalangan atau kerugian lain seperti dirompak. Jika anda memandu ke Thailand, lebih selamat jika anda ada salah satu dari insurans ini.

Ramai tidak tahu yang insurans kenderaan kita boleh ‘extend’ untuk melindungi kenderaan kita di Thailand. ‘Extension’ ini boleh ditambah semasa anda membeli insurans kenderaan. Jika insurans sudah berjalan, boleh buat ‘endorsement’ untuk tambah ‘extension’ ini. Untuk melancarkan urusan, seeloknya hubungi pihak insurans atau ejen insurans anda 2 minggu awal sebelum perjalanan jika ingin buat ‘endorsement’.


Sedikit pesanan jika anda terlibat kemalangan di Thailand, anda perlu buat perkara berikut:


1. Telefon talian kecemasan 911 atau jika kemalangan kecil hantar mangsa ke hospital


2. Tunjuk salinan insurans kepada polis atau hospital Thailand

3. Buat laporan polis di balai

4. Minta polis tolong buat laporan kepada insurans untuk tujuan tuntutan insurans
Akhir kata, pesanan jika anda ada penyakit sedia ada (‘existing illness’) dapatkan nasihat doktor sebelum ke luar negara. Insurans hanya melindungi kos perubatan ke atas insiden yang bersifat tidak sengaja atau ‘accidental’ sahaja. Untuk penyakit sedia ada, kos perubatan atau pemindahan hospital adalah tanggungan anda sendiri.

===============================================================

Artikel ini ditulis oleh rakan penulis iaitu Cik Norzaini Elias. Sekiranya anda memerlukan khidmat nasihat berkenaan pelbagai jenis servis insuran, beliau boleh dihubungi melalui Facebook di SINI atau melalui laman facebook page di SINI bagi khidmat nasihat.

Google ads
Back to top button