Artikel PilihanBuletin

MITSUBISHI LANCER BELUM MATI. PAKATAN RENAULT-NISSAN AKAN SELAMATKANNYA

Ketua Pegawai Operasi MITSUBISHI Motors Corporation Trevor Mann berkata kenderaan penumpang masih penting untuk pertumbuhan dan keuntungan syarikat pembuat kereta itu, walaupun penurunan jualan global dan permintaan  SUV yang tinggi.

Bercakap kepada wartawan di Thailand ketika mendedahkan trak pikap Triton yang baru, Mann berkata kereta penumpang masih penting sebagai “pintu masuk” ke Mitsubishi.

“Kami dalam proses membangunkan apa yang kami panggil pelan produk jangka panjang.  Apa yang kami lakukan ialah mengkaji pasaran dan cuba menentukan di mana arah kami perlu pergi,” katanya.

BACA: LANCER 1.5 JADI EVO 6

“Jika anda melihat kategori kenderaan penumpang hari ini terdapat banyak hatchback kecil dan sedan bersaiz sederhana, terutamanya di ASEAN, Oceania, China dan Amerika Syarikat.

Di Eropah, sedan telah dikuasai oleh jenama premium sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Jelas sekali sebagai jenama yang anda perlukan kenderaan masuk, anda perlu membawa seseorang ke dalam jenama anda dan kemudian berjalan melalui jenama itu sebagai perubahan gaya hidup mereka, sama ada kewangan atau keluarga.

BACA: LANCER GT. PROJECK EVO X

“Kami mengkaji pelan produk jarak jauh kami – kami tidak mengatakan ya, kami tidak mengatakan tidak – tapi jelas kami mempunyai beberapa idea dalam perancangan.”

Sementara itu, naib presiden korporat syarikat Mitsubishi Motors Corporation, Vincent Cobee berkata kenderaan penumpang masih mewakili sebahagian besar jumlah jualan global. Ia mengukuhkan kepercayaan bahawa model asas seperti Lancer akan dilahirkan semula dan kereta kecil Mirage untuk generasi akan datang.

“Kita menganggarkan lima tahun akan datang, jumlah pasaran global akan menjadi 110-115 juta kereta dan kereta penumpang masih akan mewakili 40-50 juta,” katanya.

BACA: LANCER FIORE HATCHBACK

“Saya tahu anda semua menulis tentang pertumbuhan dan kemunculan SUV dan benar, ia mewakili 35-37 peratus daripada jumlah pasaran hari ini dan ia masih berkembang. Tetapi itu tidak menghilangkan hakikat bahawa akan ada 40-50 juta kereta yang akan dibina berdasarkan kereta penumpang tradisional.


“Sangat jelas … kejayaan jenama Mitsubishi adalah pemacu pacuan empat roda, SUV, ASEAN dan semua itu menyokong pembangunan kereta-kereta tersebut dan pembangunan Pajero Sport dan Outlander, Eclipse Cross dan ASX.

“Kami akan menyiasat kemungkinan untuk melihat kembali kereta penumpang – ia ada dalam senarai keinginan kami, ada niat untuk menghasilkan semula kereta penumpang.

“Kami sedang menimbang pelbagai jenis segmen, namun mengakui trend perlahan segmen semakin perlahan, tetapi yang pastiia tak akan pupus.”

BACA: LANCER WRC YANG MENGHILANG

Mann mengesahkan penyelidikan dan pembangunan telah bermula pada pengganti Mirage, yang telah dihasilkan sejak 2012.

“Kami belum mengumumkan apa-apa pada Mirage yang akan datang, (tetapi) kami akan menumpu pada platform,” katanya.

“Perikatan (Renault-Nissan) mempunyai platform CMF-B, jadi kemungkinan Mirage yang akan datang akan berada di platform CMF-B, namun ia belum diputuskan.”

Platform CMF-B yang disebutkan di atas juga dijangka menyokong generasi Nissan Juke, Renault Clio dan Captur dalam beberapa tahun akan datang, manakala Lancer juga bberkemungkinan dihasilkan oleh platform dari Renault-Nissan.

“Ia (Lancer seterusnya) tidak semestinya berada di platform Megane, jika kita bercakap mengenai kenderaan penumpang, bergantung pada saiz, ia akan berada di platform CMF-C,” katanya.

Google ads
Back to top button