Buletin

PASCA PERLAKSANAAN SST. JUALAN PROTON MENINGKAT 12.6%

Pelarasan pasaran automotif pada bulan September berikutan pengenalan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST), jualan kereta Proton meningkat sebanyak 12.6% pada bulan Oktober. Sebanyak 5,093 unit telah dijual, peningkatan sebanyak 569 unit berbanding bulan sebelumnya dan terdapat sedikit peningkatan berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun 2017.

Pegangan pasaran bagi peratusan Jumlah Keseluruhan Industri (TIV) dianggarkan sebanyak 10.7%, seiring dengan purata angka untuk tahun ini. Peningkatan jualan didorong oleh pelbagai promosi dan penambahbaikan kualiti. Meskipun pegangan pasaran keseluruhan PROTON menurun pada bulan Oktober, jumlah jualan yang dicapai adalah yang tertinggi untuk sepanjang tahun 2018 selain daripada tempoh jualan luar biasa dari bulan Jun sehingga September yang didorong dengan GST berkadar sifar.

Dengan pelancaran Proton X70 hanya berlaku pada akhir tahun ini, titik pertumbuhan menunjukkan minat pelanggan semakin meningkat pada rangkaian kereta sedia ada Proton. Penerimaan pelanggan telah ditingkatkan oleh polisi harga menarik yang ditawarkan oleh PROTON. Pembeli dapat menikmati harga tanpa SST di mana Syarikat telah menyerap cukai tersebut untuk semua model miliknya. Ini bermakna tiada perubahan harga walaupun tempoh GST berkadar sifar telah berakhir dan penguatkuasaan SST pada bulan September yang lalu.

“PROTON adalah satu-satunya pengeluar kereta di Malaysia yang melaksanakan polisi harga tanpa SST untuk semua model sedia ada. Matlamat kami adalah untuk memberikan nilai yang lebih baik kepada pelanggan dengan menjadikannya lebih mudah untuk memiliki sebuah kereta Proton.

Justeru itu, bagi dua bulan yang terakhir untuk tahun 2018, kami menawarkan rebat sebanyak RM3,000 serta akan merancakkan lagi aktiviti jelajah dan karnival-karnival untuk memastikan kami dapat mendekati lebih ramai pembeli-pembeli di Malaysia,” kata Abdul Rashid Musa, Ketua Pegawai Eksekutif PROTON Edar.

Peningkatan bilangan cawangan 3S dan 4S baharu turut menyumbang kepada peningkatan imej jenama PROTON. Pada akhir bulan Oktober, sebanyak 113 permohonan cawangan telah diluluskan, ia merupakan pencapaian sebanyak 104% berbandingan sasaran asal iaitu 109 cawangan. Sebelum cawangan-cawangan ini beroperasi, program-program latihan telah dijalankan untuk memastikan semua kakitangan jualan dan servis dapat memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan.

Keberkesanan terhadap latihan ini telah dibuktikan melalui Indeks Kepuasan Jualan (SSI) Malaysia 2018 oleh JD Power untuk jenama pasaran automotif, di mana PROTON telah naik sebanyak tiga tangga.

“Cawangan pengedar 3S/4S baharu kami telah menambahbaik jenama PROTON dan meningkatkan keyakinan pengguna. Lebih ramai rakyat Malaysia kini mula percaya bahawa kami mampu menghasilkan produk berkualiti tinggi disokong pula dengan servis pelanggan yang cemerlang. Akan tetapi, PROTON sedar dengan cawangan yang baharu sahaja tidak mampu memenangi hati pembeli, jadi pada masa yang sama kami juga telah membuat pelaburan untuk menambahbaik dari segi tahap kemahiran dan servis. Ini dapat dibuktikan melalui skor sebanyak 782 mata dalam kedudukan SSI oleh JD Power dan walaupun masih banyak lagi ruang untuk kami mara ke depan, ia menunjukkan kami sedang menuju ke arah yang betul,” tambah Abdul Rashid.

Google ads
Back to top button