Artikel PilihanBuletin

PROTON TERIMA RM1.8 BILION PINJAMAN DARI BANK CHINA

Bagi mempercepatkan lagi pemulihan global PROTON, satu perjanjian telah ditandatangani di antara PROTON dan China Construction Bank untuk pinjaman bernilai RM1.888 Bilion yang diperuntukkan untuk meningkatkan keupayaan R&D serta pembangunan infrastruktur.

Dr. Mahathir mengasaskan PROTON pada tahun 1983 sebagai satu cara untuk meningkatkan industri automotif Malaysia dan sejak itu menjadi rakan dan penyokong jenama kereta nasional Malaysia dan perkongsiannya dengan Geely.

Sebagai sebahagian daripada strategi untuk memulihkan semula PROTON, syarikat itu komited untuk memainkan peranan yang lebih aktif dalam membangunkan ekosistem automotif Malaysia dengan menggalakkan vendor tempatan meningkatkan kecekapan, kualiti, kepakaran dan prospek global.

Li Shufu, Pengerusi Geely Holding Group mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia atas sokongan mereka dan peluang ekonomi dua hala yang diwujudkan oleh perkongsian ini. Bercakap pada majlis itu, Li Shufu berkata “Geely dan PROTON adalah rakan kongsi strategik jangka panjang dan kami komited untuk mempromosikan pembangunan yang diselaraskan kedua-dua pihak.

“Bersama-sama, kita mesti merebut peluang dalam tenaga baru dan kenderaan pintar ketika industri automotif mula berubah. Kami perlu membawa teknologi dan produk terbaik ke Malaysia, meningkatkan keupayaan inovatif PROTON, menaik taraf rangkaian bekalan mereka, terus mengembangkan kemahiran profesional kakitangan, berkongsi sumber, mencapai skala ekonomi yang lebih besar, dan mempercepatkan transformasi dan globalisasi jenama PROTON.”

Pada forum Belt & Road untukKerjasama Antarabangsa yang diadakan di Beijing, Perdana Menteri Malaysia Dr Mahathir menyaksikan pertukaran perjanjian antara PROTON dengan Kumpulan Automotif Al-Haj Pakistan untuk membina sebuah kilang pemasangan baru yang lengkap di Karachi, Pakistan dan pertukaran perjanjian antara PROTON dan China Construction Bank di mana PROTON akan menerima pinjaman RM1.88 bilion untuk pembangunan R&D dan infrastruktur.

Perjanjian kerjasama antara syarikat-syarikat China, Malaysia dan Pakistan mempamerkan potensi Inisiatif Belt & Road. Turut hadir ialah Li Shufu, Pengerusi Geely Holding Group; Liu Guiping, Presiden Bank Pembinaan China; Dato ‘Sri Syed Faisal, Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom dan Pengerusi PROTON; dan Daniel Donghui Li, Naib Presiden Eksekutif dan CFO Geely Holding Group.

Dato ‘Sri Syed Faisal, Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom dan Pengerusi PROTON berkata “Pertukaran dokumen antara PROTON dan rakan-rakannya, ALHAJ dan CCB, adalah langkah penting dalam perjalanan PROTON untuk mencapai matlamat jangka panjangnya. Pengembangan ke pasaran asing lebih penting untuk pertumbuhan jualan sambil memperoleh pembiayaan membolehkan Syarikat melabur dalam banyak projek yang diperlukan untuk menjadikan PROTON menjadi jenama automotif yang benar-benar global. “

Google ads
Back to top button