BuletinPeranti

SEKATAN AMERIKA SYARIKAT KE ATAS HUAWEI DITANGGUHKAN

Pegawai AS telah mengeluarkan notis penangguhan selama 90 hari, larangan berurusan dengan gergasi teknologi China, Huawei. Ia sebagai memberi ruang untuk mengelakkan sebarang gangguan besar.

Jabatan Perdagangan AS berkata penagguhan tersebut itu tidak mengubah larangan yang dikenakan oleh Presiden Donald Trump atas alasan keselamatan negara semalam.

Sebaliknya, ia memberikan lesen sementara yang akan membolehkan Huawei terus menjalankan perniagaan dengan firma Amerika.

“Lesen am sementara memberi masa kepada pengendali tersebut untuk membuat pengaturan lain dan (memberi) ruang Jabatan untuk menentukan langkah-langkah jangka panjang yang sesuai untuk rakyat Amerika dan penyedia telekomunikasi asing yang kini bergantung pada peralatan Huawei untuk perkhidmatan kritikal,” kata Setiausaha Perdagangan Wilbur Ross.

“Pendek kata, lesen ini akan membolehkan operasi diteruskan untuk pengguna telefon bimbit Huawei sedia ada dan rangkaian jalur lebar di kawasan luar bandar.”

Konfrontasi Huawei telah muncul selama bertahun-tahun kerana syarikat terbesar di dunia itu mendahului teknologi mudah alih 5G generasi akan datang.

Perisikan AS percaya Huawei disokong oleh tentera China dan peralatannya boleh menyediakan Beijing ke rangkaian komunikasi negara-negara pesaing mereka.

Minggu lalu, Presiden Donald Trump mengisytiharkan “kecemasan negara” dengan menyenaraihitamkan syarikat-syarikat yang dilihat sebagai “satu risiko yang tidak dapat diterima untuk keselamatan negara Amerika Syarikat”.

Pada masa yang sama, Jabatan Perdagangan AS mengumumkan larangan efektif terhadap syarikat AS yang menjual atau memindahkan teknologi AS kepada Huawei.

Tetapi perjuangan Huawei lebih daripada sekadar keselamatan kebangsaan AS. Washington melihat peningkatan Huawei sebagai lambang pemanduan China untuk merampas kepimpinan teknologi dan ekonomi global dari Amerika Syarikat

Google ads
Back to top button