Buletin

SPRM TAHAN 22 LAGI PEGAWAI JPJ P. PINANG HARI INI

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menahan 22 lagi pegawai penguatkuasa dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Pulau Pinang untuk membantu siasatan ke atas aktiviti rasuah melibatkan pemandu lori yang melanggar undang-undang lalu lintas.

Sumber dari Bernama menyebut, lelaki berusia antara 32 dan 55 ditahan di pejabat SPRM Pulau Pinang di Jalan Sultan Ahmad Shah, di sini antara pukul 10 pagi dan 4.15 petang selepas mereka hadir memberi kenyataan.

“Pegawai JPJ yang berada dalam Gred 19 dan 32 dipercayai menerima bayaran bulanan sebanyak RM10,000 sebulan dan jumlah kumulatif rasuah melebihi RM140,000,” katanya di sini hari ini.

Beliau berkata penahanan itu berada di peringkat kedua siasatan. Beliau tidak menolak kemungkinan lebih banyak penguatkuasa JPJ dan pegawai kanan dipanggil untuk membantu siasatan.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan penangkapan itu sambil menambah bahawa permohonan untuk reman mereka akan dibuat di mahkamah majistret di sini esok.

Sementara itu, Pengarah JPJ Pulau Pinang Mohamat Johari Mat Nor ketika dihubungi Bernama, berkata jabatan itu akan membiarkan SPRM menjalankan siasatan mengenai kes itu dan akan memberikan kerjasama penuh.

Beliau menambah bahawa beliau akan memberikan kenyataannya kepada SPRM sekiranya terdapat keperluan seperti yang dinyatakan oleh Suruhanjaya sebelum ini.

Semalam, 23 daripada 24 pegawai penguatkuasa dari negeri yang ditahan reman oleh SPRM Rabu lepas, dibebaskan dengan ikat jamin sementara yang lain, masih ditahan kerana siasatan terhadap pegawai itu masih belum selesai.

Rabu lepas, Mahkamah Majistret di sini membenarkan permohonan reman tujuh hari terhadap 30 individu termasuk 24 pegawai penguatkuasa JPJ dari Pulau Pinang.

Perintah reman itu dibuat selepas penangkapan dilakukan oleh SPRM dalam operasi khas yang dilakukan di seluruh negeri dari 10 pagi hingga 10 malam pada hari Selasa.

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button