Buletin

VICTORY MOTORCYLES TUTUP KEDAI – POLARIS MAHU FOKUS KEPADA INDIAN DAN SLINGSHOT

Selepas 18 tahun menghasilkan model cruiser, jenama motosikal dari Amerika Syarikat, Victory Motorcycles akhirnya menutup operasinya. Pengumuman yang mengejutkan itu dibuat oleh syarikat induknya, Polaris Industries.

Walaupun jualan model Victory meningkat sebanyak 18 peratus pada suku kedua tahun lalu, jenama itu bagaimanapun terus bergelut untuk bersaing dengan Harley-Davidson. Akibatnya, ia mencatat kerugian tiga daripada lima tahun kebelakangan ini.

victory-motorcycles-closed-mekanika-1 Dalam tempoh tersebut, Victory telah menghasilkan hampir 60 model yang menerima banyak pengiktirafan daripada industri.

BACA: KUASA BUAS VICTORY OCTANE

BACA: INDIAN MOTORCYCLES HASILKAN KASUT RED WINGS SHOES

Dalam perkembangan berasingan, pemilikan dan pembangunan jenama motosikal klasik Indian dilihat sebagai satu pelaburan bijak oleh Polaris. Jualannya melonjak dan pengedaran juga semakin berkembang.

polaris-slingshot-slr-mekanika-2

Bukan itu sahaja, prestasi jualan roaster tiga roda Slingshot roadster dilihat mengejutkan. Maka, tidak hairanlah jika Polaris ingin memberi lebih perhatian kepada jenama Indian dan Slingshot.

“Langkah ini pasti dapat memacu inovasi produk yang membentuk strategi perniagaan kami. Pada masa yang sama memastikan pertumbuhan jangka panjang dan meningkatkan nilai para pemegang saham Polaris Industries,” kata Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Polaris Industries, Scott Wine.

victory-motorcycles-closed-mekanika-4

Biarpun begitu, Polaris menyatakan para peminat serta pelanggan sedia ada Victory tidak perlu bimbang. Ini kerana Polaris akan terus membekalkan alat ganti, servis dan sokongan jaminan selama sepuluh tahun lagi.

Tidak mustahil akan timbul tawaran menarik daripada Victory untuk menghabiskan stok inventori sedia ada.

Google ads
Back to top button