Artikel PilihanBuletin

KERETA TERBANG MALAYSIA-CHINA: EHANG FAILKAN KEBANKRAPAN

Beberapa bulan kebelakangan ini, kita dikejutkan dengan pengumuman menteri tentang projek kereta terbang yang “dikatakan” buatan Malaysia sepenuhnya.

Namun setelah beberapa kali diasak dengan pertanyaan dan “kebocoran” visual sebuah super-dron diuji, akhirnya mereka mengaku bahawa kereta terbang yang diwar-warkan selama ini ialah sebuah dron yang dikeluarkan oleh syarikat China Ehang.

Ia dikatakan akan melakukan ujian penerbangan pada minggu lalu, namun Pihak Berkuasa Penerbangan Awam (CAAM), melarang keras kerana tidak mendapat permit.

Dalam satu kenyataan, CAAM menyatakan bahawa satu ujian penerbangan yang melibatkan  kenderaan dikenali sebagai UAS E-Hang 216 pada 15 November lalu juga dibuat tanpa kebenaran dan pihaknya sedang menjalankan siasatan mengenainya.

“Lokasi ujian penerbangan di Hangar Institut Teknologi Penerbangan Awam Malaysia Kuala Lumpur di Subang adalah kurang 200 meter dari trafik penerbangan pesawat dan helikopter kemersial. Ia jelas berada dalam Zon Kawalan Terminal Lapangan Terbang Subang yang dikawal selia ketat oleh kawalan trafik udara.

“Bukan itu sahaja, EH216 hanya mengeluarkan satu Permit Penerbangan Khas (SFP) oleh State of Design Pentadbiran Penerbangan Awam China yang terhad untuk tujuan pembangunan dan penyelidikan penerbangan di Taman Sains Dunia di Guangzhou, China sahaja.

EHANG FAILKAN KEBANGKRAPAN

Dalam satu laporan yang diterbitkan oleh agensi berita Amerika Syarikat CNBC, Pengeluar drone China EHang memfailkan kebankrapan di A.S. pada bulan Mei.

Namun yang demikian, mendakwa mereka masih “di landasan yang baik” untuk mencapai keuntungan menjelang akhir tahun 2019, salah seorang eksekutif syarikat tersebut memberitahu CNBC pada hari Khamis lepas.

Permohonan untuk ketidakmampuan membayar adalah sebahagian daripada “pelarasan strategik dalaman” strategi korporatnya, Ketua Pegawai Kewangan syarikat Richard Liu berkata pada Persidangan Teknologi, Media dan Telecom Morgan Stanley di Beijing.

Syarikat itu “mempertimbangkan” pembiayaan tambahan dan berbincang dengan bakal pelabur, katanya kepada CNBC.

EHang menarik perhatian ramai di Pameran Elektronik Pengguna pada tahun 2016 apabila ia mendedahkan drone yang mampu membawa manusia – dikenali sebagai EHang 184 – yang boleh membawa beban sehingga 100 kilogramdan terbang selama 25 minit.

“Kami mencipta kenderaan udara autonomi yang membawa manusia pertama di dunia dan ramai yang tahu bahawa EHang 184 adalah serius,” katanya.

“Akan ada peluang pasaran yang besar dalam segmen ni.”

Google ads
Back to top button