Artikel PilihanBuletin

MERCEDES AKUI TEKNOLOGI CHINA LEBIH MAJU DARI AMERIKA

Secara umumnya sejak beberapa tahun kebelakangan ini, industri automotif sudah berubah sepenuhnya. Dunia bergerak kepada kebergantungan ekonomi global.

Setiap pembuat kenderaan melabur di setiap benua untuk mendapat potensi ekonomi yang lebih baik. Mercedes Benz misalnya, meletakkan berbillion dolar di Amerika dan terus mencari pelaburan baru di Mesir. Kali ini, mereka turun mengalih perhatian di pasaran automotif terbesar dunia – China.

Menurut laporan Reuters, Mercedes sedang berusaha untuk mengukuhkan hubungan mereka dengan pembekal mereka di China kerana mereka yakin China mendahului pesaing mereka di Amerika dan Eropah – khususnya dalam aspek kenderaan elektrik dan sambungan teknologi maklumat.

BACA: KERETA ELEKTRIK PERTAMA MERCEDES – EQC

Eksekutif Mercedes Benz Wilko Stark memberitahu bahawa industri sekarang bergerak ke arah teknologi elektrik dan mobiliti dan ia mendesar semua untuk mencari pakar dalam teknologi sel bateri.

“Kami sedang memikirkan sebarang kerjasama yang mungkin untuk mempercepatkan proses ini. Kami sedang berusaha dengan para pembekal di China kerana jelas mereka jauh lebih maju dari Amerika dari sudut pembangunan teknologi digital”, ujar Stark.

“China akan meningkatkan kepentingannya dengan lebih dominan,” kata Stark. “Dalam bidang perkhidmatan sambungan, orang Cina mendahului rakyat Amerika; kami tidak mempunyai pilihan melainkan untuk memperdalam hubungan kami dengan pembekal ini, “kata pembekal China Alibaba dan Tencent secara khusus.

Ini tidak bermakna Mercedes akan beralih fokus dari Amerika Syarikat dan Eropah tetapi menunjukkan betapa cepatnya China menjadi pemain global dalam industri automotif.

Google ads
Back to top button