Artikel Pilihan

NOSTALGIA 90-AN. THE MILLION CUP RACE – HONDA CIVIC SAHAJA

Dekad 90-an merupakan era keemasan zaman kebangkitan sektor automotif Jepun. Ketika ini semua pengeluar berlumba-lumba mempamerkan teknologi masing-masing kepada dunia. Cuba buktikan merekalah yang terbaik dalam industri.

Ketika itu juga perlumbaan dijadikan pentas mempamerkan kehebatan masing-masing. Era ini juga Honda menyerlah dengan teknologi VTEC dan Civic merupakan satu fenomena besar di Jepun.

Salah satunya menerusi acara The Million Card Cup yang merupakan perlumbaan khusus untuk Honda Civic yang berlangsung sekitar tahun 1991 hingga 1995. I

t was a fantastic snapshot of a (relatively) inexpensive series when the Civic was at the height of its tuning popularity. A round, held at Suzuki Circuit showed the prodigious number of EG6 hatchbacks intermingling with a few older EFs, all with high-revving naturally aspirated VTEC engines wailing away.

Ia sebuah acara yang popular dan boleh disertai sesiapa sahaja. Belanjanya juga rendah kerana enjin tidaklah diubahsuai sangat sebenarnya. Majoriti enjin B16A dalam perlumbaan ini adalah dalam keadaan standard.

Nah, tengok nostalgia 90-an buat generasi wicet yang baru pakai Civic Ketam 1.5 turbo.

Google ads
Back to top button